back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θ. Πλεύρης: Υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα βελτίωσης του εμβολιαστικού προγράμματος – Στο 7μηνο η τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες

Διαβάστε επίσης

 

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στον Αθήνα 984 και στον Νίκο Καρούτζο.

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών σε σχέση με ελλείψεις βασικών σκευασμάτων, ο κ Πλεύρης τις απέδωσε στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των αργιών κατά την εορταστική περίοδο. Είπε ότι παρατηρείται σε συγκεκριμένα φαρμακεία και δεσμεύτηκε για λύση του θέματος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. «Ήταν κλειστή η εφοδιαστική αλυσίδα την Πρωτοχρονιά και των Θεοφανίων. Μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το ζήτημα και θα υπάρξει πλήρης τροφοδοσία των φαρμακείων».

Για την εικόνα στις ΜΕΘ και στο ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Όμικρον, επεσήμανε πως στην κοινότητα, στο Λεκανοπέδιο και στις νοσηλείες σε απλές κλίνες κυριαρχεί η Όμικρον, αλλά οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ πιέζονται κυρίως από τη βαρύτερη νόσηση της Δέλτα.
«Είμαστε σε επιφυλακή να δούμε τι πίεση θα έχουμε στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει διασωλήνωση ασθενών με την Όμικρον. Στα νοσοκομεία έχουμε γύρω στις 650 εισαγωγές από τις οποίες οι 250 με 300 οφείλονται στη Δέλτα. Από αυτές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ. Από την Όμικρον, από τις 20 Δεκεμβρίου οπότε εμφανίστηκε μέχρι και πριν από 4 μέρες, δεν έχουμε διασωλήνωση ασθενούς. Θα επιβαρυνθούν οι απλές κλίνες. Όσο επικρατεί η Όμικρον, που πλέον φτάνει στο 90%, αυτό θα το βλέπουμε και στο ΕΣΥ».

Σε ερώτηση για τις ενέργειες κάλυψης των αυξημένων αναγκών είπε: «Στην Αθήνα, πέραν των μεγάλων δομών που έχουμε, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με τη διάθεση απ όλες τις ιδιωτικές κλινικές του 10 με 15% των κλινών τους. Θα δοθούν δηλαδή 200 με 300 κλίνες για ενίσχυση του ΕΣΥ.
Οι μικρότερες ιδιωτικές κλινικές θα συνεισφέρουν σε προσωπικό με στόχο την κάλυψη κενών όπου υπάρχουν, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στους υγειονομικούς».
Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, στην Αττική θα προστεθούν άλλες 700 με 800 κλίνες, καθώς «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα εξυπηρετεί μόνο περιστατικά covid, συνεπικουρούμενο από το ΝΙΜΤΣ που θα βοηθά στα άλλα περιστατικά».

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ Πλεύρης έκανε λόγο για επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. «Θέλουμε περισσότερα τεστ λόγω της Όμικρον και επειδή θα ελέγχονται περισσότερα άτομα, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα».
Εξήγησε ότι τα rapid τεστ θα γίνονται στις δημόσιες δομές, στις κλινικές μονάδες του ΕΟΔΥ και θα υπάρξει προτεραιοποίηση των μαθητών. «Βασική μας προτεραιότητα είναι να μην υπάρξει ταλαιπωρία ή  να υπάρξει η λιγότερη δυνατή για τους μαθητές» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις συνθήκες διενέργειας των τεστ στην περιφέρεια, ο υπουργός Υγείας σημείωσε  πως «θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να υπάρξει περισσότερη ενίσχυση όπου χρειάζεται, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών».

Ό κ Πλεύρης εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης» με την ταυτόχρονη επισήμανση  ότι «είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πως εντός του 7μηνου θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, για το σύνολο των ηλικιών, όχι όμως για τους ανηλίκους».

Πρόσθεσε ότι  «η πραγματικότητα είναι πως από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση, με τη συμβολή και των περιοριστικών μέτρων. Μιλάμε για ποσοστά στο μέσον όρο της ΕΕ, τα οποία μόλις ολοκληρωθούν, θα βρεθούμε και πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ανάμεσα στις χώρες με πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη».

Και ξεκαθάρισε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι και η διπλή δόση, αλλά κυρίως η ενισχυτική δόση, προστατεύουν πάρα πολύ κι από την Όμικρον, ενώ προειδοποίησε ότι «μπορεί  είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ένα απλό κρυολόγημα. Ναι μεν η Όμικρον δεν έχει τη νοσηρότητα της Δέλτα, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να νοσηλευτούν και να την περάσουν δύσκολα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα