back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Κρεμλής: Η ΕΕ συζητά για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια μπορούν να θεωρηθούν πράσινες μορφές ενέργειας

Διαβάστε επίσης

 

Μέσα από τις συμπληγάδες της εκτίναξης τιμών σε φυσικό αέριο, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, καλούνται να περάσουν οι προϋπολογισμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και η τροφοδοσία των αγορών, με το ενεργειακό κόστος να αναδεικνύεται σε μέγιστο διακύβευμα για τις κυβερνήσεις, σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, απαιτώντας άμεσες, αποτελεσματικές, όσο και ευέλικτες λύσεις στήριξης της κοινωνίας και της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη για την εξεταζόμενη στις Βρυξέλλες, δημιουργία Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, με στόχο τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης αλλά και των πληττόμενων από την ενεργειακή φτώχεια.

Όπως ανέφερε, η ΕΕ συζητά μια αναθεωρημένη πράξη που θα ορίζει υπό προϋποθέσεις ότι φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να θεωρηθούν πράσινες μορφές ενέργειας.
«Το διακύβευμα της ενέργειας είναι σημαντικό λόγω των αυξήσεων στις τιμές, αλλά και του φιλόδοξου στόχου της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση με επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, μέχρι το 2050 και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990» είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι «απαιτούνται νέες επενδύσεις, πολλά κονδύλια και αλλαγή νοοτροπίας με διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(ΑΠΕ), αλλά και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ιδίως με είσοδο του υδρογόνου στο ενεργειακό μας μίγμα, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νομοσχέδιο για τον εθνικό κλιματικό νόμο».
Σύμφωνα με τον κ Κρεμλή, στη συζητούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο δέσμη μέτρων, προβλέπεται σύσταση νέου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, μέσω του οποίου η ΕΕ θα χρηματοδοτεί τα κράτη, ώστε να ενισχύουν οικονομικά τους πολίτες τους και να επενδύσουν σε βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους, σε εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αλλά και σε καθαρότερες μετακινήσεις.

«Γίνεται πολύ σοβαρή συζήτηση για το Τaxonomy, τον λεγόμενο Κανονισμό Ταξινόμησης ώστε η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο να θεωρηθούν – υπό προϋποθέσεις-πράσινες μορφές ενέργειας, που μπορούν να επιλεγούν για χρηματοδότηση από την Κοινότητα και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται μια αναθεωρημένη εξουσιοδοτική πράξη, η οποία θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ορίζει ότι το φυσικό αέριο (εφόσον προέρχεται από ΑΠΕ) ή η πυρηνική ενέργεια (εάν διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων), θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, χωρίς να προκαλούν σοβαρή ζημία. Να σημειωθεί η αντίθεση σε αυτή την προσπάθεια της Αυστρίας και της Γερμανίας».

Όπως τόνισε ο κ Κρεμλής η μετάβαση στην επόμενη ημέρα, λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας για την ΕΕ, στη βάση και του ανταγωνισμού με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, η υπο προϋποθέσεις ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας, θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση.
«Πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος, με το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας εγκαταστάσεων για τα λεγόμενα «αρθρωτά, μικρά πυρηνικά» να είναι τουλάχιστον μέχρι το 2045 και για τις νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, έως το 2035. Εφόσον βέβαια η συγκεκριμένη πράξη δεν απορριφθεί- με προβολή veto- από τουλάχιστον 20 κράτη μέλη της ΕΕ».

Συμπυκνώνοντας, σημείωσε ότι «η Ε.Ε. δεν διαθέτει πολλούς ενεργειακούς πόρους και η Ελλάδα αναλαμβάνει διαρκώς νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξει τους πληττόμενους από τις αυξήσεις στην ενέργεια» και εκτίμησε πως πρόκειται για μεταβατικό φαινόμενο και έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα