back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Γκάγκα: Αυξημένη η προσέλευση στα νοσοκομεία, ανθρώπων με συμπτώματα – Έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι νοσηλείες

Διαβάστε επίσης

2022-01-03

Το σημερινό τοπίο της πανδημίας στη χώρα, σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα, σκιαγράφησε η πνευμονολόγος και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στον Αθήνα 984.

«Υπάρχει αυτές τις ημέρες, αυξημένη προσέλευση στα Επείγοντα των νοσοκομείων ανθρώπων με συμπτώματα. Έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι νοσηλείες, επειδή οι θετικοποιήσεις είναι πολλές», ανέφερε σε συνέντευξή της στον Γιάννη Παπαγεωργίου, παραπέμποντας για περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τους σκληρούς δείκτες και την επακόλουθη πίεση στο Σύστημα Υγείας, στην τρέχουσα εβδομάδα.

Στη σκιά των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, αλλά και της ταυτόχρονης νόσησης με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοιό,  διευκρίνισε ότι «σε μεγάλο ποσοστό, οι νοσηλείες covid, αλλά και οι νέες διασωληνώσεις αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία δεν έχει ακόμη εκτοπιστεί από την Όμικρον».

Και υπογράμμισε εμφατικά ότι «όσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία και ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό άνω του 80%. Δεν έχουμε ακόμη πολύ Όμικρον στα νοσοκομεία, κάτι που είναι καλό κι ελπίζουμε έτσι να συνεχίσουμε».

ΝΕΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε πως «είναι αναγκαίο το rapid test, αν βγει θετικό το self test, για όλους τους εμβολιασμένους. Μόνον για τους ανεμβολιαστούς χρειάζεται PCR ώστε να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης», δήλωση που έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία σχηματίζονται μεγάλες ουρές ατόμων για διενέργεια PCR, με το κόστος να είναι ήδη υψηλό για τους πολίτες.
Τόνισε πως αυτή την εποχή «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι εξαιρετικά μεταδοτική…Έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά με λιγότερες νοσηλείες…» και προέκρινε ως κύρια γραμμή άμυνας εκτός από τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, αλλά και την καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

*«Σε περίπτωση επαφής με κρούσμα στο σπίτι ή με κάποιον άγνωστο, χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων και όντας εμβολιασμένοι, πρέπει να κυκλοφορούμε φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας. Εάν είμαστε ανεμβολίαστοι κι έρθουμε σε επαφή με κρούσμα, τότε επιβάλλεται να μείνουμε σε καραντίνα στο σπίτι» είπε  χαρακτηριστικά.

*Παράλληλα, υπογράμμισε το θετικό στοιχείο της ύπαρξης από νωρίς, αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και της αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού. «Η πανδημία μας έχει ξεπεράσει και μας ξεγέλασε πολλές φορές. Το θετικό είναι ότι είχαμε από νωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια, τεστ και σε μάσκες που είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Έχουμε επίσης αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού αυτές τις μέρες κι αυτό είναι ενθαρρυντικό».

*Σχετικά με τη διενέργεια τρίτης δόσης εμβολίου για τους κάτω των 18 ετών, είπε πως δεν θα γίνεται, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικά.

*Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, απάντησε πως «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η τρίτη δόση. Μέχρι στιγμής κρατάει καλά».

*Για τα μονοκλωνικά αντισώματα αρνήθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε πως θα έρθουν και τα χάπια covid 19 για όποιους ασθενείς τα χρειάζονται, ενώ ξεκαθάρισε πως «Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα είναι σε περίοδο ελέγχου κι όταν εγκριθούν, θα έρθουν στην Ελλάδα , ενδεχομένως και πριν από την άνοιξη».

Τέλος, σε σχέση με όσα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο δήλωσε «οι εμβολιασμένοι μπορεί πράγματι να κολλήσουν κορονοϊό, αλλά δε νοσηλεύονται, ούτε μπαίνουν στις ΜΕΘ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα