back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Περίπου 230.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, ενδέχεται να φτάσουμε τα 600.000 μέσα σε μία εβδομάδα

Διαβάστε επίσης

«Αναμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων του Covid-19 κατά το διάστημα 16-20 Ιανουαρίου. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος θα αγγίξει τα 65.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ μπορεί να δούμε ακόμα και 80.000 κρούσματα σε μια μέρα», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στις 230.000 ενώ, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού, ενδέχεται να φτάσουμε και τα 600.000 ενεργά κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα.

«Χρειάζεται προσοχή, μείωση των επαφών και συνεχής διαγνωστικός έλεγχος», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι με ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται τόσο εύκολα, κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος έχει 100% πιθανότητες να κολλήσει εάν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, εκτίμησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει υπό υπό προϋποθέσεις.

«Είναι σημαντικό και χρήσιμο να γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ σε όλα τα παιδιά, τρία self test την εβδομάδα, Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη γιατί οι πιθανότητες να υπάρξει μόλυνση στα παιδιά -ειδικά του δημοτικού- είναι μεγάλη».

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, μιλάμε για ένα άνοιγμα των σχολείων, τη στιγμή που θα βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος. Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Αν επρόκειτο να αποφασίσω εγώ, θα πήγαινα συντηρητικά και δεν θα άνοιγα τα σχολεία για δύο εβδομάδες».

Παράλληλα, εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με το σύνδρομο του long covid-19, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν επιμόλυνση όχι μόνο στο αναπνευστικό αλλά σε πολλά ακόμη συστήματα του οργανισμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα