Έχει παρατηρηθεί, ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα καταναλώνουμε ζεστές τροφές όπως είναι οι σούπες και τα όσπρια ενώ αντίθετα το καλοκαίρι προτιμούμε τροφές είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε παγωμένες για να δροσιστούμε ή να ξεδιψάσουμε. Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την μειώνουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης τροφής. Υπάρχει δηλαδή, μία συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος, σώματος και θερμοκρασίας φαγητού από την οποία επηρεάζεται τόσο η γευστική ευχαρίστηση της τροφής όσο και η ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
Υπάρχουν τροφές οι οποίες μας βοηθούν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό, δίνουν πληθώρα από χρήσιμες θερμίδες και αποτελούν εφόδιο για τις δύσκολες, παγωμένες μέρες. Το αμυλούχο πλήρες ψωμί θα σου δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα και το ταχίνι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία με τις θερμίδες του και τη βιταμίνη Ε που περιέχει.
Κορυφαίο αντιοξειδωτικό και ενεργειακό τρόφιμο, η σταφίδα περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία. To μπρόκολο και το κουνουπίδι, αποτελούν λαχανικά με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτένιου, ανόργανων συστατικών αλλά και πολυφαινολών και προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων. Ιδανικά για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.