back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σομαλία: Χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την οικονομική πρωτεύουσα της Πούντλαντ εξαιτίας μαχών

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες κάτοικοι της Μποσάσο, στην πολιτεία Πούντλαντ της Σομαλίας (βορειοανατολικά), εγκατέλειψαν την πόλη εξαιτίας εχθροπραξιών που διαρκούν για μέρες, ενημέρωσαν χθες Σάββατο τοπικοί αξιωματούχοι το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία.

Στην εμπορική πρωτεύουσα της Πούντλαντ, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον Κόλπο του Άντεν, μαίνονται μάχες από την Τρίτη ανάμεσα σε αντιτιθέμενες μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας (25088464).

«Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Μποσάσο έφυγαν τις τελευταίες ημέρες, αφού ξέσπασαν σποραδικές μάχες σε διάφορους τομείς της», είπε χθες τηλεφωνικά ο Αμπντιριζάκ Μοχάμεντ, τοπικός αξιωματούχος.

«Οι περισσότεροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή τα αντίπαλα μέρη χρησιμοποίησαν βαριά όπλα και όλμους», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως ο «ακριβής» αριθμός των εκτοπισμένων δεν είναι σαφής.

Είναι δύσκολο να επαληθευτεί πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μποσάσο. Ορισμένες πηγές έκαναν χθες λόγο για «οκτώ» ή «δέκα» νεκρούς, κυρίως άμαχους. Την Τρίτη, αξιωματούχος στην Μποσάσο έκανε λόγο για τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Την Παρασκευή, το OCHA εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τον αντίκτυπο που έχουν οι εχθροπραξίες στον άμαχο πληθυσμό.

«Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη Μποσάσο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο μισός πληθυσμός και πλέον έχει εκτοπιστεί», ανέφερε ο Άνταμ Αμπντελμούλα, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Σομαλία, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες του OCHA, «περίπου το 40% των 70.000 εσωτερικά εκτοπισμένων» Σομαλών που είχαν βρει καταφύγιο στην Μποσάσο βιώνουν τώρα «δεύτερο εκτοπισμό» εξαιτίας της βίας.

Στον απώτερο βορρά της Σομαλίας, η Πούντλαντ είναι μια από τις πέντε ημιαυτόνομες πολιτείες της ομοσπονδιακής χώρας, όπου συνεχίζεται η ένοπλη σύρραξη η οποία διαρκεί για δεκαετίες και επικρατεί ανασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα