back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Χρειαζόμαστε μια νέα νοοτροπία, μια νέα κουλτούρα σεβασμού σε αυτή την πόλη

Διαβάστε επίσης

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Αθήνα 9.84, στέλνει μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης και ανοίγει μια αγκαλιά αγάπης και ελπίδας στηρίζοντας το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου» και του Πατέρα Αντώνιου.

Στο πλαίσιο του Ραδιομαραθώνιου που διοργάνωσε, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, έδωσε συγχαρητήρια στον Αθήνα 9.84 για την εξαιρετική πρωτοβουλία, όπως είπε, και συμπλήρωσε: «Αν μια οργάνωση, ένας οργανισμός αξίζει αυτήν την υπερπροσπάθεια, είναι η Κιβωτός του Κόσμου και ο Πατέρας Αντώνιος».

Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ότι στις αρχές του νέου έτους θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ότι αφορά, γενικότερα, στο κομμάτι του εθελοντισμού.

Ερωτηθείς εάν δύναται να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική και με πολλαπλασιαστικά οφέλη η λειτουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως η «Κιβωτός του Κόσμου», μέσα από συνέργειες με τους Δήμους, σημείωσε: «Εμείς, από την πρώτη μέρα, αναπτύξαμε μια πολύ στενή συνεργασία με την Κιβωτό και με τον Πατέρα Αντώνιο. Έχουμε σταθεί δίπλα τους και έμπρακτα ως Δημοτικό Συμβούλιο , με κάθε ευκαιρία και κάθε μέσο. Πριν από λίγες μέρες, είχα μια συνάντηση με την ομάδα της Κιβωτού και εργαζόμαστε με νέους ανθρώπους που συνδυάζουν το πάθος με μια τεχνοκρατική σκέψη πάνω σε διάφορα πρότζεκ που έχουν ήδη κάνει τη διαφορά».

Ειδικότερα, σχετικά με το αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα συνεργασίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με βασικό κορμό διασύνδεσης την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών όπου η Αντιδήμαρχος , κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοιχτεί επιτέλους ο Δήμος στον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πάνω και πέρα από κόμματα, παρατάξεις ιδεολογίες και εγωισμούς, κάτι που έχει ήδη αποτέλεσμα. Μπορεί να γίνει και σε επίπεδο ΚΕΔΕ. Οι Δήμοι έχουμε αυτό το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είμαστε ο πλησιέστερος στον πολίτη δημοκρατικός θεσμός».

Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», με το οποίο καλούνται δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» ένα δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, μια γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη για την φροντίδα και την συντήρηση του, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων όπου και όταν χρειάζεται.

«Η Αθήνα, έχει 129 γειτονιές. Κάθε μια από αυτές έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της προκλήσεις. Γι αυτό ως Δήμος Αθηναίων, στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε και να δουλεύουμε από κάτω προς το πάνω. Έχουμε πολύ στενή σχέση με τους ανθρώπους σε κάθε γειτονιά. Υλοποιούμε το πρόγραμμα ”Υιοθέτησε την πόλη σου”, όπου συνεργαζόμαστε με φορείς με ιδρύματα, με ιδιώτες, με εταιρίες, επάνω σε κάτι που μπορεί να είναι από πολύ μικρό όπως ένα pocket park ή κάτι μεγάλο όπως η Πλατεία Ομονοίας ή και η ενίσχυση που χρειαζόμαστε στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ο ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων κάνει μια τεράστια προσπάθεια, έχει εκσυγχρονιστεί συθέμελα τα δύο τελευταία χρόνια και έχει διευρύνει το δίκτυ κοινωνικής προστασίας».

Και πρόσθεσε: «Η Αθήνα είναι κατά 50% ευθύνη του Δημάρχου και 50% του δημότη. Χρειαζόμαστε μια νέα νοοτροπία, μια νέα κουλτούρα σεβασμού σε αυτή την πόλη. Αν ένα πράγμα μου δίνει δύναμη είναι το ότι όπου κάνουμε κάτι καινούριο, η γειτονιά έρχεται και το αγκαλιάζει, το προστατεύει. Πρέπει η ίδια η γειτονιά να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των έργων του Δήμου».

Και επειδή τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που τα παιδιά απολαμβάνουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, ο κ. Μπακογιάννης, μοιράστηκε με τους ακροατές του Αθήνα 9.84, μνήμες από δικές του οικογενειακές στιγμές και εκμυστηρεύτηκε ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να περάσει ως πατέρας στα δικά του παιδιά ώστε να το κρατήσουν ως πυξίδα στη ζωή τους.

«Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι η οικογένεια, η θαλπωρή, η ζεστασιά η ασφάλεια, η ”φωλιά” που μέσα στα Χριστούγεννα νοηματοδοτείται με διάφορους συμβολισμούς. Είναι κάτι που όλοι το κρατάμε μέσα μας. Είναι πολύ όμορφο αυτό που εσύ έχεις βιώσει ως παιδί να το μεταφέρεις στα δικά σου παιδιά. Θέλω να μάθουν τα παιδιά μου να μην θεωρούν την τύχη τους δεδομένη. Πρέπει να θυμούνται ότι πάρα πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν την ίδια τύχη με εκείνα και θα πρέπει να στέκονται δίπλα σε αυτούς. Θυμάμαι πως όταν ήταν 5 ετών και βρισκόμασταν ακόμη στο Καρπενήσι τα έπαιρνα κάθε Χριστούγεννα μαζί μου, κάναμε μια βόλτα στο Γηροκομείο και δίναμε δώρα στους παππούδες και στις γιαγιάδες. Το ίδιο κάνουμε και τώρα που μεγάλωσαν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα