back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ι.Τ.Ε : Στην Κρήτη το “πρώτο βήμα” για το Ευρωπαϊκό microchip

Διαβάστε επίσης

Πρόσφατα, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη έγιναν και οι πρώτες δοκιμές σε ένα απλό μέν αλλά ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σκοπό την δημιουργία του Ευρωπαϊκού μικροεπεξεργαστή. Τα εργαστήρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής μετέχουν στο μέγα εγχείρημα και εκεί έγινε το “πρώτο βήμα”

Μέσα στις θύελλες των καιρών με την πανδημία, τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και την διελκυνσντίδα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της για να αναπτύξει την δική της τεχνολογία. ‘Αλλωστε είναι ήδη εμφανείς ελλείψεις στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρει στον “Αθήνα 984” ο κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης Διευθντής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ το οποίο έχει μακρά παράδοση σε διεθνείς συνεργασίες.

“Η έλλειψη μικροεπεξεργαστών συντελείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, παράλληλα όμως έχουμε και μια έλλειψη στις πρώτες ύλες, σπάνια μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μικροεπεξεργαστών. Αυτός ο συνδυασμός έχει οδηγήσει στην επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής καθώς  η παραγωγή των μικροεπεξεργαστών συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες” εξηγεί στην εκπoμπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (15/12/21) και σημειώνει την έμφαση  που δίνει η Ε.Ε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για παραγωγή μικροεπεξεργαστών και ανάπτυξης υπερυπολογιστών.

” Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, στα οποία το Ι.Τ.Ε, όπως και άλλοι φορείς, συμμετέχουμε. Εμείς συνεισφέρουμε σε δύο βασικούς πυλώνες: είναι ο σχεδιασμός των κυκλωμάτων και των επιταχυντών, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε έναν επεξεργαστή και ο σχεδιασμός των μεγάλων υπερυπολογιστικών συστημάτων.

Πρόσφατα είχαμε και ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτή την κατεύθυνση. Tο πρώτο chip το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ήρθε στη “ζωή” μέσα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. Στο εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών έγιναν οι πρώτες δοκιμές για να δούμε εάν μπορεί να λειτουργήσει ένας τέτοιος επεξεργαστής, εκτελώντας ένα απλό αλλά ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το πρώτο ευρωπαϊκό chip, λοιπόν … πήρε ζωή στην Κρήτη. Είναι βέβαια μία πρώτη έκδοση, η οποία θα μετεξελιχθεί φυσικά”.

Όπως ανέφερε ο κ. Δ.Πλεξουσάκης στην εκπομπή το Ινστιτούτο έχει να παρουσιάσει πληθώρα επιτευγμάτων από τον χώρο της ρομποτικής, βιομηχανικών εφαρμογών που θα υποβοηθούν τον άνθρωπο στην καθημερινότητα. Μία άλλη πτυχή,  είναι η υποβοήθηση της διαγνωστικής διαδικασίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάπτυξη υποδομών  προκλινικής έρευνας  για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Γ.Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα