back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πανδημία, Ουκρανία, Ενέργεια και το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27

Διαβάστε επίσης

Με πρώτο θέμα της συζήτησης τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης που δίνει η ΕΕ κατά της Covid-19 και τις επιπλοκές της νέας παραλλαγής Όμικρον ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η μονοήμερη σύνοδος κορυφής των 27.  Μέσα σε λίγες ώρες οι ηγέτες των χωρών μελών έχουν να συζητήσουν την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, την ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία, το μεταναστευτικό σε σχέση και με τη Λευκορωσία και την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει το ντεμπούτο του ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο ότι σήμερα οι 27 ηγέτες θα έχουν την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε, με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέση του οποίου είναι ότι το κείμενο για την στρατηγική πυξίδα θα πρέπει να  ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Απόψε, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Οσον αφορά στην πανδημία, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συντονίσουν περισσότερο τις ενέργειές τους μπροστά στην έξαρση της covid-19 και τη γοργή εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο ώθησε πολλές χώρες του μπλοκ να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες για την είσοδο στο έδαφός τους.

Η ανησυχία για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό, ενόψει μάλιστα και των γιορτών των Χριστουγέννων, θα μονοπωλήσει τις πρώτες συνομιλίες των ηγετών των 27 χωρών. Το Όμικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία να επεκταθεί ακόμη περισσότερο ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και κυρίως η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Περίπου το 67% των Ευρωπαίων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, όμως το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 50% σε τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) και στην Κροατία λίγο πάνω από 50% (50,04%).

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον οποίο ετοιμάζονται να επιβάλουν η Αυστρία και η Γερμανία, επίσης θα συζητηθεί, αν και την απόφαση τελικά λαμβάνει κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει «τελευταία επιλογή».

Εμβόλιο και τεστ

Αν και ο εμβολιασμός παραμένει «κλειδί», «δεν αρκεί» από μόνος του για να εμποδίσει τη μετάδοση της covid-19 και να μειώσει το βάρος στα συστήματα υγείας των χωρών, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), συνιστώντας την άμεση επαναφορά μέτρων όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας, ο περιορισμός του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και τους δημόσιους χώρους.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, πολλές χώρες όπως και η Ελλάδα  απαιτούν από τους ταξιδιώτες να παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ για να εισέλθουν στο έδαφός τους, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19.

Στη συνέχεια η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, αν και δεν αναμένεται να ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση.

Η Ρωσική απειλή

Η απειλή μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου επίσης θα κυριαρχήσει σε αυτή τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθετικότητας, το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία θα είναι πολύ αυξημένο», διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ζητούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η πλειονότητα των χωρών διστάζει, εκτιμώντας ότι η κρίση είναι περιστασιακή και κρίνοντας πιο αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που λαμβάνουν κάποιες κυβερνήσεις.

Το μεταναστευτικό

Άλλο θέμα στην ατζέντα των 27 ηγετών είναι η μετανάστευση, μετά και την πρόσφατη εισροή πολλών μεταναστών στα σύνορα τριών ευρωπαϊκών χωρών που γειτονεύουν με τη Λευκορωσία, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι ενορχηστρώνει μια κρίση σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της. Παράλληλα οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να περιορίσουν συνολικά τις μεταναστευτικές ροές.

Οι ηγέτες του μπλοκ θέλουν να τεθεί σε εφαρμογή «χωρίς καθυστέρηση» ένα σχέδιο δράσης με μια σειρά χωρών προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών και ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι «θα υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση», σύμφωνα με ένα προσχέδιο των αποφάσεων της συνόδου.

Στο δείπνο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Όμικρον στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η πρώτη για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Αυστριακό ομόλογό του ΚαρλΝέχαμερ, όπως και για τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα