back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Eργασιακά-ασφαλιστικό: Τι φέρνει το 2022

Διαβάστε επίσης

Τα δέκα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στην απασχόληση, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την επαγγελματική κατάρτιση, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:

1.Καλύτερη αξιοποίηση των πόρων ύψους 5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Με προγράμματα για την κατάρτιση, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, μητέρες, νέους).

2.Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την καταγραφή του ωραρίου εργασίας και σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

3.Νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ και του συστήματος κατάρτισης στην Ελλάδα.

4. Λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), η οποία εισάγει τον “ατομικό κουμπαρά” στις επικουρικές συντάξεις των νέων.

5. Κάρτα Αναπηρίας για 180.000 ΑμεΑ και ενεργοποίηση του Προσωπικού Βοηθού, αρχικά για 1.000 συνανθρώπους μας με βαριές αναπηρίες.

6.Πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών σε περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών και δημιουργία 120 μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 βρέφη και νήπια.

7.Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη από όλους τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Εργασίας οργανισμούς.

8.Αντιμετώπιση του ζητήματος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης με προοπτική διευθέτησης του, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

9. Νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ με νέες μεθόδους μανατζμεντ

10. Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, με νέα ενίσχυση των κατώτατων αποδοχών πέραν του 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα