back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ένα σημαντικό τηλεφώνημα στον παππού και τη γιαγιά 

Διαβάστε επίσης

Απομακρύνοντας το αίσθημα μοναξιάς της Τρίτης ηλικίας

Με στόχο την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης και την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από τον Δεκέμβριο του 2019 το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία», διασυνδέοντας εθελοντές με ηλικιωμένους για λίγη συντροφιά και νέες φιλίες. Οι εθελοντές επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους ωφελούμενους  σε εβδομαδιαία βάση, κρατώντας τους συντροφιά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 128 άτομα Τρίτης ηλικίας, που  βιώνουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση και περισσότεροι από 150 εθελοντές.

Παράλληλα λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή για την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία 210-6101300. Η γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11:00 πμ – 8:00 μμ, παρέχοντας επικοινωνία σε ασφαλές περιβάλλον με κατάλληλα εκπαιδευμένους συνεργάτες του προγράμματος. H χρέωση για την κλήση στο 210-6101300 είναι αστική. Οι κλήσεις δεν καταγράφονται και το Ινστιτούτο Prolepsis δεν διατηρεί και δεν επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα.

«Εμείς διασυνδέουμε τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας με εθελοντές όλων των ηλικιών, ανάλογα με τα κοινά τους χαρακτηριστικά, οι οποίοι τους κρατούν συντροφιά μέσα από ένα τηλεφώνημα την εβδομάδα και  έτσι σιγά -σιγά χτίζονται δεσμοί φιλίας. Πάντα συνομιλεί ο ίδιος εθελοντής με τον ωφελούμενο», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη του προγράμματος Ελένη Φαγογένη. «Το πρόγραμμα βεβαίως έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει και επισκέψεις κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία βάση αλλά και τη διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων κλπ. Λόγω της πανδημίας, ωστόσο, πραγματοποιείται μόνο η τηλεφωνική επικοινωνία.

Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία

«Η τηλεφωνική γραμμή έχει πλέον μια μεγάλη ροή εισερχομένων κλήσεων. Παίρνουν τηλέφωνο για λίγη συντροφιά και για να πουν μια κουβέντα με κάποιον χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία καθώς και οι εθελοντές μας δεν είναι ειδικοί αλλά άνθρωποι με ευαισθησία προς την Τρίτη Ηλικία» επισημαίνει η κα Φαγογένη.

Οι εθελοντές

«Είναι πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον των εθελοντών για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και τα προβλήματά τους. Οι εθελοντές μας είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, από όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά επίπεδα. Η μικρότερη εθελόντριά μας είναι 17 ετών», υπογραμμίζει η κα Φαγογένη. «Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εθελοντές είτε ως εθελοντές διασύνδεσης είτε ως εθελοντές στην τηλεφωνική γραμμή.  Το Ινστιτούτο παρέχει στους εθελοντές εξειδικευμένη σειρά εκπαιδεύσεων και καθοδήγηση ενώ ταυτόχρονα εποπτεύονται από συνεργάτη ψυχίατρο με σκοπό την αποφόρτισή τους και τη λύση προκλήσεων, που πιθανόν να προκύψουν από την επικοινωνία τους, με τους ωφελούμενους».

Κοινές δράσεις με ΚΕΔΕ

«Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την ΚΕΔΕ. Είναι για εμάς δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες» τονίζει η υπεύθυνη του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία». «Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Περιφέρεια Αττικής και από πέρσι τον Μάρτιο επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. Οι δήμοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε ενημερώνουν τους δημότες τους για το πρόγραμμα και δημιουργούν ομάδες εθελοντών και ωφελούμενων σε τοπικό επίπεδο με σκοπό όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικες συνθήκες στη χώρα μας να μπορούν να συναντηθούν να πάνε σε μιά εκδήλωση, έναν περίπατο κλπ.».

Οι στόχοι του «Φιλία σε κάθε Ηλικία»

  • Να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας.
  • Να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ηλικιωμένων
  • Να αναδείξει τις ανάγκες και τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας.
  • Να ενισχύσει τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Freres des Pauvres και ιδρυτικό δωρητή το κοινωφελές Ιδρυμα ΤΙΜΑ. Υποστηρικτές του προγράμματος είναι η NN Hellas, η ΑΜΚΕ Αιγέας και η LAMDA Development.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα