back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Μπλε ήλιος» του Διονύση Μαρίνου

Διαβάστε επίσης

«Η ζωή τους ήταν η μακρά αναμονή μιας απάντησης που δεν ερχόταν».

Στην Αθήνα της κρίσης, η εξηντάχρονη Μαριάννα μαθαίνει ότι ο σύζυγός της Γεράσιμος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ μετά από εγκεφαλικό. Ο άντρας που τον βρήκε στον δρόμο και τον έφερε στο νοσοκομείο, ο συγγραφέας Ιάσονας, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα ιστορία. Όλο το παρελθόν επιστρέφει για να στοιχειώσει τους εγκλωβισμένους ήρωες. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και προσδοκίες, ματαιώσεις, λόγια και σκέψεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ, θα έρθουν στο φως. Χαρακτήρες σε απόγνωση, κλεισμένοι σε ενυδρείο, σαν άλλες μύγες φυλακισμένες σε ποτήρια, αναπροσδιορίζονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους για να συνεχίσουν να ζουν.

Ο Διονύσης Μαρίνος στο νέο του μυθιστόρημα περιγράφει τη βασανιστική  πορεία ενδοσκόπησης τριών προσώπων και την πάλη τους με πραγματικά προβλήματα, αλλά και δικές τους ανασφάλειες και αναστατώσεις. Η πορεία για τη λύτρωση και την κάθαρση είναι επώδυνη, είναι όμως και αναγκαία.

«Δεν θα του ζητήσει τίποτα που θα φέρει αυτόν σε δύσκολη θέση κι εκείνη σε αμηχανία (πόσος καιρός έχει περάσει που κάθισε με τον Γεράσιμο να συζητήσουν δίχως σκοπό και δίχως άσχημη κατάληξη;). Μόνο να κάθονται εκεί ήσυχα, ίσως να κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου και να κοιτούν τον ουρανό από το τζάμι της μπαλκονόπορτας όπως θα παίρνει την όψη αναταραγμένου δέντρου. Τα πουλιά θα πετούν για το πουθενά, ο ήλιος θα χάνεται αργά, κουκουλωμένος από ένα διάφανο μπλε σεντόνι, και αυτοί οι δύο θα πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί τυχεροί που βλέπουν το θαύμα να συμβαίνει, γι’ αυτούς φτιάχτηκε, αυτούς αφορά.

Πόση ομορφιά, αλήθεια».

Το μυθιστόρημα του Διονύση Μαρίνου «Μπλε ήλιος»  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα