back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Καθησυχαστικός ο Μπάιντεν ότι οι τιμές θα πέσουν

Διαβάστε επίσης

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε και πάλι τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, γεγονός που προσθέτει άλλον έναν πονοκέφαλο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αναστρέψει αυτήν την τάση και πασχίζει να περάσει από το Κογκρέσο το σχέδιό του για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δαπάνες.

«Είναι ένα πραγματικό εμπόδιο στον δρόμο», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, προσπαθώντας ωστόσο ταυτόχρονα να υποβαθμίσει το πρόβλημα.

Οι τιμές, υποστήριξε ο Μπάιντεν, αυξάνονται λόγω των ανησυχιών στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Θα δείτε την τιμή του πετρελαίου, της βενζίνης, να πέφτει τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, είπε ότι η Fed είναι ανεξάρτητη υπηρεσία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1982. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Οι Αμερικανοί συνέχισαν έτσι να πληρώνουν τα πάντα ακριβότερα: από τρόφιμα και ενδύματα, μέχρι αυτοκίνητα, καύσιμα, ηλεκτρονικά είδη και αεροπορικά εισιτήρια.

«Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που ξέρει ήδη κάθε αμερικανική οικογένεια: ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών», σχολίασε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός και επικαλέστηκε τις τρέχουσες εξελίξεις και όχι τα στοιχεία του περασμένου μήνα: «Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και του κόστους επιβραδύνεται», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωσή του, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές υποχωρούν “όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε”.

Όπως και τον Οκτώβριο, η ισχυρή ζήτηση προσέκρουσε στο πρόβλημα του ανεφοδιασμού, που συνδέεται με την πανδημία. Ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις. Αν εξαιρεθεί ο εξαιρετικά ασταθής τομέας της ενέργειας (+33,3% αύξηση μέσα σε έναν χρόνο) και των τροφίμων, ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε στο 4,9%.

Για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα άσχημα στοιχεία, ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι οι τιμές ήταν αυξημένες τον Νοέμβριο. Σήμερα, επικαλέστηκε την πρόσφατη μείωση των τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα, το φυσικό αέριο, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η μηνιαία αύξηση των τιμών συγκρατήθηκε στο +0,8%, από +0,9%. Ήταν όμως υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών (+0,6%).

Επιπλέον, τα στοιχεία συλλέχθηκαν προτού να εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, που συνιστά μια νέα απειλή για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα