2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Γ. Οικονόμου: Αδιανόητος κάθε διαχωρισμός ασθενών που έχουν ανάγκη

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος καθαριότητας

Νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας σηματοδοτεί η εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Online βιβλιοπαρουσίαση από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: Από...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Στην έναρξη από αύριο Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, της πλατφόρμας των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους, στη πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι από αύριο θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η κ. Θεοδωρίδου και η κ. Παπαευαγέλλου θα απαντήσουν ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε απορίες και σε ερωτήσεις γονέων σε σχέση με τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως αυτές «είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών που έχουν ανάγκη για είσοδο σε κλίνες ΜΕΘ», σημειώνοντας πως «τα κριτήρια είναι ιατρικά αποκλειστικά και μόνο και οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος».

Επισήμανε ότι ο κ. Πλεύρης θα καταθέσει ήδη αναφoρά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «για να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για την διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης» και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που είναι τελείως ξένο με την πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση, προσβάλει τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς που αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια για το ποιος θα πάει στην ΜΕΘ ή όχι και επίσης δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα στην μάχη που δίνεται καθημερινά στο ΕΣΥ προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εν μέσω αυτής της πανδημίας».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχεδιασμό ενόψει Χριστουγέννων για χειμερινά θέρετρα τα οποία εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόνισε ότι παραμένουμε στα μέτρα τα οποία ισχύουν και εστιάζουμε στην προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους. Σε άλλη ερώτηση για το εάν είναι κατηγορηματική η κυβέρνηση ότι οι μετακινήσεις εκτός νομού θα γίνουν με το υφιστάμενο πρωτόκολλο απάντησε ότι «συνεχίζουμε με τα ισχύοντα μέτρα».

Με αφορμή εξάλλου την λήξη στις 13 Δεκεμβρίου, της προθεσμίας για την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όποιος από την ηλικία των 60 και πάνω έχει συμπληρώσει το επτάμηνο και από Δευτέρα δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση προκειμένου να κυκλοφορεί θα έχει τους αντίστοιχους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες», ενώ πρόσθεσε ότι «αυξημένη είναι και η προσέλευση των συμπολιτών μας για την αναμνηστική δόση μετά την απόφαση η μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης, να πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες».

Όπως είπε, «τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88 χιλιάδες αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα σχολεία σημειώνοντας πως «τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά περίπου 1.000» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%».

Χαρακτήρισε εξάλλου «απαράδεκτες» τις «προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο», εξηγώντας ότι «γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε χθες νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο».

Εξαπέλυσε ωστόσο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη και για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση».

«Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στην Ήπειρο, εκτός από τον ξύλινο και αφοριστικό αντιπολιτευτικό του λόγο να μας εξηγήσει για ποιο λόγο υποστηρίζει αυτούς που στερούν από τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία και προσοχή, ειδικά ενόψει της πολυσήμαντης περιόδου των Χριστουγέννων», την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά».

«Οι επαγγελματίες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά και με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε την λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μην θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «συνεχίζει τη στρατηγική που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των όπλων που έχουμε στα χέρια μας:

1ον: Στον εμβολιασμό όσων δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως μάλιστα των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση, αλλά και στην αναμνηστική δόση όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου.

2ον: Στη συχνή χρήση από όλους -εμβολιασμένους και μη- του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον και στους γύρω μας.

Και 3ον: Στην τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο αυξημένο testing με την χορήγηση, από τις 6 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου ενός δωρεάν self test σε όλους εμβολιασμένους και μη, υπογράμμισε πως «είναι καθήκον όλων μας -προς τον εαυτό μας, τους οικείους μας, το ηρωικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και τους συνανθρώπους μας ευρύτερα- να βελτιώσουμε την κατάσταση στο επόμενο κρίσιμο διάστημα», καθώς «η χαλάρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ιού» και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας, ώστε να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται το επόμενο διάστημα: Για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να αποφορτιστούν οι άνθρωποι από την πίεση των τελευταίων μηνών. Για αυτό είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και φυσικά τη δυνατότητα του δωρεάν ελέγχου».

Απόστολος Χονδρόπουλος

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 2 πυραύλους Κρουζ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη Θάλασσα της Κορέας, που φαίνεται ότι ήταν τύπου Κρουζ, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο...

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου, από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές...

Ολονύχτια μάχη στην Αττική οδό για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών

Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του...

Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα – Τι θα λειτουργήσει σήμερα

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών κηρύχθηκαν χθες η περιφέρεια Αττικής, η Βοιωτία, η Εύβοια,...

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών–Κορίνθου- Κλειστές οι περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο έχει διακοπεί η...

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά προάστεια, λόγω βλαβών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε πυλώνες. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη...

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών–Κορίνθου- Κλειστές οι περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο έχει διακοπεί η...

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά προάστεια, λόγω βλαβών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε πυλώνες. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη...

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο...

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα

Διακόπηκε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα,...