back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Διαβάστε επίσης

Την πρώτη συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει αυτήν την ώρα στο Σότσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο οι σχέσεις των δύο χωρών, όσο και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, της ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και του Πολιτισμού και της Παιδείας δεδομένου και ότι το 2021 έχει ανακηρυχθεί έτος Ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ενόψει και της συνάντησης αυτής ότι “η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.”

Τονίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζουν δε ότι το έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με  διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επισημαίνουν επίσης τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο Διζωνικό, Δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη λόγω του ζητήματος της Ουκρανίας, το οποίο ήταν μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν και κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. 

Το μήνυμα που σε κάθε ευκαιρία εκπέμπει η χώρα μας είναι πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής και στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις τους, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

“Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε στις 24 Μαρτίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχ. Μισούστιν.

Η προηγούμενη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο είχε γίνει το 2016, στην Αθήνα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσκληθεί από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο και στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, η επίσκεψή του ωστόσο ακυρώθηκε λόγω πανδημίας και στη χώρα μας είχε έρθει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχ. Μισούστιν.

Πριν την σημερινή συνάντηση στο Σότσι έχει προηγηθεί η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Μόσχα, στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την οποία υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της 13η Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Το πλαίσιο των συμφωνιών αφορούσε τους τομείς, της ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών (δίκτυα, υποδομές κλπ), τουρισμού, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, διαπεριφερειακής συνεργασίας, πολιτισμού και υγείας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα