back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης, το έκανε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή». «Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία.

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο. Στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στην συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας και αφού υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα», επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας «για το στόχο μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα οποία είπε ο Πρόεδρος. Μία λύση η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Και ως προς το ζήτημα των Βαρωσίων επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δυστυχώς, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία μακρά, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση, επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων και των προοπτικών τους, διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη ως μία ακόμα γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών μας, αλλά και ως μία ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά τόσο στην πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του «Έτους Ελλάδος-Ρωσίας», το οποίο θα επεκταθεί και εντός του 2022, όσο και στην 13η μικτή διυπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου που δίνει ώθηση για τη συνεργασία των δυο χωρών σε πολλούς τομείς. Όπως ανέφερε, το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024 που υιοθετήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια και το χαρακτήρισε «σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος».

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας σημειώνοντας ότι προσβλέπουμε στη συνέχιση και επέκτασή της ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και με αφορμή τα εύσημα του Ρώσου προέδρου για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι θα ήταν ευχής έργον αυτή η εκκρεμότητα να μπορέσει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά τέλος με την αγορά ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία», υπογράμμισε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο ζήτημα των επενδύσεων, αλλά και στον τουρισμό και το πώς θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε περισσότερους Ρώσους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για το ενδιαφέρον το οποίο έδειξε, για τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων τα οποία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα λύνοντας έτσι μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η συνομιλία «υπήρξε πολύ ευθεία και πολύ ειλικρινής», αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι προκρίνει «την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας γιατί η έλλειψη επικοινωνίας είναι, τελικά, χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις».

«Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συνεπώς μια λειτουργική σχέση τελικά συμφέρει όλες τις πλευρές. Και η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις και για αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι μια σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους. Για αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του σχήματος της Νορμανδίας μας δείχνουν τον δρόμο. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τέλος τις εξελίξεις στην Λιβύη τόνισε πως οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανάγκη να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένες παρεμβάσεις στην προκαθορισμένη ημερομηνία όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. «Η σχέση Ελλάδος και Ρωσίας, Ελλήνων και Ρώσων, είναι μία διαδρομή συνεχής και διαρκής για αυτό και δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά έχει μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να επηρεαστούν από την σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα, πράγματι, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Είχαμε την ευκαιρία, νομίζω, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων στα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τα οποία δεν άπτονται άμεσα των ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τον ενημέρωσε για την χθεσινή συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μία συζήτηση η οποία είχε αρκετή διάρκεια και πρόσθεσε ότι εύχεται «να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για περιεκτικές και αποτελεσματικές συνομιλίες, αναφέρθηκε στο κοινό πρόγραμμα δράσης 2022-2024 που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών και εκτίμησε πως οι σχέσεις τους θα συνεχίσουν να ισχυροποιούνται σε όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε την φετινή αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 56%, στα 3.2 δισ., σημειώνοντας ότι έχουμε φθάσει σχεδόν στα επίπεδα προ κρίσης, ενώ αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 650 εκατομμυρίων στην Ελλάδα και τόνισε πως οι ρωσικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν την συνεργασία τους στις υποδομές και στις επενδύσεις.

Όσον αφορά την ενέργεια επισήμανε ότι η χώρα του καλύπτει άνω του 40% των αναγκών της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη, σημειώνοντας παράλληλα ότι είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε την συνεργασία μας σε αυτό το επίπεδο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην παράταση ως τα μέσα του 2022 του έτους Ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας, ενώ επαναβεβαίωσε την θέση της χώρας του για μία συνολική δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κυρ.Μητσοτάκης: Να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία

«Μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο Σότσι μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα