back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κυκλοφορούν ελεύθεροι εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας παραμένουν ελεύθερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και τον στρατό, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σε ανακοίνωσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση στηλιτεύει το γεγονός ότι «από τα 25 εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα» από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο (ΕΠΔ, υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ), «μόλις ένα εκτελέστηκε, οδηγώντας στη σύλληψη (…) του υπουργού Χασάν Μπουμπά Αλί».

Αλλά κι αυτός «αφέθηκε ελεύθερος μερικές ημέρες αργότερα από τις κεντροαφρικανικές αρχές, χωρίς να υπάρχει καμιά δικαστική απόφαση», συνεχίζει η Αμνηστία.

Πρώην αρχηγός οργάνωσης αναρτών που έγινε υπουργός Κτηνοτροφίας, ο Χασάν Μπουμπά Αλί φέρεται, σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ The Sentry, να ενεχόταν σε επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων τον Νοέμβριο του 2018 στην Αλινταό, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπανγκί, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 112 χωρικοί, ανάμεσά τους 19 παιδιά.

Ο υπουργός, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνελήφθη τη 19η Νοεμβρίου, αλλά τον έβγαλαν από τη φυλακή οι παραστρατιωτικοί του μια εβδομάδα αργότερα. Την 29η Νοεμβρίου, παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρος Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά.

Το ΕΠΔ είναι υβριδικό δικαστήριο, αποτελούμενο από κεντροαφρικανούς και ξένους δικαστικούς, στο οποίο ανατέθηκε να δικάσει στην Μπανγκί τις σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη χώρα από το 2003 και πέρα.

Προτελευταία χώρα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ανάπτυξη όπως καταρτίζεται από τον ΟΗΕ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε σε πολυαίμακτο εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013. Η σύρραξη δεν έχει τελειώσει, ωστόσο η έντασή της έχει αποκλιμακωθεί αρκετά από το 2018 και μετά· μολαταύτα, ολόκληροι τομείς της χώρας παραμένουν εκτός του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «έλλειψη υποστήριξης των πολιτικών αρχών στην αποστολή του δικαστηρίου».

Η Αμνηστία καλεί τις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και τον ΟΗΕ να «εγγυηθούν ότι όλοι οι φερόμενοι δράστες εγκλημάτων δυνάμει του διεθνούς δικαίου (…) να αντιμετωπίζουν αληθινές έρευνες και να δικαστούν στο πλαίσιο δίκαιων διαδικασιών».

«Στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα θύματα ακόμα περιμένουν τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και αποζημιώσεις», τονίζει η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Οκτώβριο, ο κεντροαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε μέρος των κατηγοριών που διατύπωσε ο ΟΗΕ για εγκλήματα και βασανιστήρια, που αποδίδονται «κατά πλειονότητα» σε αντάρτες, αλλά και σε στρατιώτες και συμμάχους τους «ρώσους εκπαιδευτές».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα