back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Δημόπουλος: Υπερμεταδοτική αλλά με ήπια συμπτωματολογία, μέχρι στιγμής, η παραλλαγή Όμικρον

Διαβάστε επίσης

 

Παγκόσμιο τρόμο προκαλεί το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να εστιάζουν στο νέο στέλεχος Όμικρον, που ωστόσο θεωρείται πιο ήπιο, αλλά κατά πολύ μεταδοτικότερο της παραλλαγής Δέλτα.
Σταδιακά ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από την έρευνα των πρώτων στοιχείων για την παραλλαγή Όμικρον, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από τον εντοπισμό των μέχρι τώρα κρουσμάτων στην υφήλιο, τα συμπτώματα είναι λιγότερο βαριά.
Εξίσου αισιόδοξη είναι και η -αρχική- ένδειξη ότι η Όμικρον δεν φαίνεται να ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, κάτι που αν αποδειχθεί θα δώσει καίρια ανάσα σε κυβερνήσεις, επιστήμονες και στα Εθνικά Συστήματα Υγείας που συνεχίζουν να υποφέρουν από την παρατεταμένη πίεση στις ΜΕΘ και τον σταθερά υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων.

«Μέχρι στιγμής αυτά που ξέρουμε για την Όμικρον είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται. Φαίνεται ότι δε συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα κι έχει ήπια συμπτωματολογία», δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.


Μιλώντας στο Νίκο Καρούτζο πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός» ενώ σε σχέση με το αν ο ιός διαφεύγει της φυσικής ή τεχνητής ανοσίας, εκτίμησε πως «θα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τη σοβαρή νόσηση ή την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο».

Ωστόσο, ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι για την επανεμφάνιση της ιλαράς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ως συνέπεια της παραμέλησης του προγράμματος των καθιερωμένων εμβολιασμών στα παιδιά. «Πρέπει άμεσα να επανέλθουμε στην κανονικότητα των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζουν οι παιδίατροι για τα παιδιά μας» τόνισε με την ευκαιρία της έναρξης από τις 15 Δεκεμβρίου των εμβολιασμών για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών αποκλειστικά με Pfizer.
Να σημειωθεί πως η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και των εφήβων. Κάθε φιαλίδιο διαθέτει 10 δόσεις οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα 12 ωρών. Όταν ανοίγει ένα φιαλίδιο θα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί 10 ραντεβού παιδιών αυτών των ηλικιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα