back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φ. Κυρκίτσος: Αναγκαία η περιστολή της σπατάλης τροφίμων, όπως και όλων των υπολοίπων ανακυκλώσιμων υλικών

Διαβάστε επίσης

Απ ό,τι φαίνεται έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για την περιστολή της σπατάλης στα τρόφιμα και την περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης. Η χώρα, κατέχει μια διόλου τιμητική πρωτιά στη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ και επίσης κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως λόγω αυτής της επίδοσης, γεγονός που δείχνει πως μένουν πολλά να γίνουν…
Μια σοβαρή προσπάθεια για την ανατροπή της εικόνας σε αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει η πρωτοβουλία ΖΕRO WASTE FUTURE, από το ‘Ιδρυμα της COCA COLA και τη COCA COLA Ελλάδας, που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη δράση. Στόχος, η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε τα πάνω από 100 χιλιάδες ΗΟRECA ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια να επιτύχουν σταδιακά, μηδενικό αποτύπωμα αποβλήτων για  να οδηγηθούμε σε ένα περιβάλλον χωρίς σκουπίδια.
«Δεν είναι μόνο η σπατάλη τροφίμων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα  ανακυκλώσιμα υλικά, για αυτό και η πρωτοβουλία πρόληψης από τη HORECA. Στα σημαντικά ζητήματα συγκαταλέγεται, η διαλογή στην πηγή και φυσικά είναι ανάγκη να προχωρήσει η χωριστή συλλογή των οργανικών υλικών και η κομποστοποίησή τους…Εκπαιδεύουμε πολίτες και επαγγελματίες της καφεστίασης σε έναν zero waste τρόπο ζωής , προμηθεύουμε με εξοπλισμό τα ΗΟRΕCA που μπαίνουν στο πρόγραμμα, δίνουμε ένα κάδο covid-19 λόγω της συγκυρίας και έναν για τα οργανικά απόβλητα. Με τη δημιουργία των προϋποθέσεων και της τεχνογνωσίας να οδηγηθούν πολλά σημεία σε zero waste, κάνουμε μια τεράστια παρέμβαση που φιλοδοξούμε να είναι ορατή και σε εθνικό επίπεδο»  είπε  στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.
Μιλώντας στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου αναφέρθηκε στη διεύρυνση του πεδίου δράσης της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2018 από τη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και κάλεσε καθέναν να αναλογιστεί «πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχαν μισές μερίδες στα εστιατόρια για παρέες που ενδεχομένως δεν προτίθενται να τις καταναλώσουν ολόκληρες ή θέλουν να δοκιμάσουν πολλά πιάτα με μεζέδες. Ή ακόμη εάν το κατάστημα πρότεινε να τοποθετήσει το υπόλοιπο του γεύματος σε χάρτινο κουτί προκειμένου να φαγωθεί αργότερα στο σπίτι. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Ιουλίου του 2022, ενδεχομένως και μετά».  
Σε επίπεδο ενημερωτικών δράσεων ο κ Κυρκίτσος προανήγγειλε επισκέψεις σε γειτονιές με διανομή στους πολίτες εκπτωτικών κουπονιών  από συμμετέχοντα στη πρωτοβουλία καταστήματα στην περιοχή που ξεκινά από την πλατεία Μαβίλη και φτάνει στο τέλος της οδού Πανόρμου, αρκεί να φέρουν εκείνοι ανακυκλώσιμα υλικά προάγοντας έμπρακτα τις αρχές της ανακύκλωσης, αλλά και της κυκλικής οικονομίας στον αστικό ιστό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τοποθετήθηκαν  στην περιοχή ειδικοί κάδοι χωριστών ρευμάτων για την απόρριψη πλαστικών μπουκαλιών (PET), χάρτινων, μεταλλικών και άλλων πλαστικών υλικών και συσκευασιών, με στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα