back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Β. Αυγουλάς: Η Αθήνα αποκτά προσβάσιμες διαδρομές για τα άτομα με οπτική ή κινητική αναπηρία

Διαβάστε επίσης

Με τη βοήθεια ενός πρωτοποριακού οδηγού που δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Α.Μ.Κ.Ε.) με την επωνυμία «Με Άλλα Μάτια» και φυσικά μέσω του «This is Athens», η Αθήνα αποκτά προσβάσιμο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα για τα άτομα με κινητική ή οπτική αναπηρία.

Μπαίνοντας κάποιος στο https://accessibleroutes.thisisathens.org/ ενεργοποιεί τη γλώσσα που θέλει, την απαιτούμενη λειτουργία της ιστοσελίδας με βάση την αναπηρία του και εν συνεχεία ακολουθεί τις οδηγίες.

Ο δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, εμφανίστηκε χαρούμενος που στο εξής τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή κινητική αναπηρία θα μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους, έχοντας απρόσκοπτη πρόσβαση σε κεντρικά και ιστορικά σημεία της Αθήνας όπως είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, να περπατήσουν στον Εθνικό Κήπο και στα κοντινά αξιοθέατα, όλο το ιστορικό κέντρο και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για 4 διαδρομές που προτείνονται σε άτομα με οπτική αναπηρία και 4 σε άτομα με κινητική, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων είναι το ίδιο, με τη διαφορά ότι υπάρχουν αλλαγές σε συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με την κατασκευή των δρόμων και των πεζοδρομίων, τη σύνδεση με σταθμούς, με ράμπες κτλ , προσαρμοσμένα στην αναπηρία του ατόμου.

«Ο Δήμος Αθηναίων, με εντολή του Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη, έδωσε κατ’ αρχήν θέσεις εργασίας σε ανάπηρα άτομα. Βγήκαμε μπροστά δύο ομάδες αποτελούμενες από άτομα με οπτική και άτομα με κινητική βλάβη καθώς και επαγγελματίες του χώρου που μελέτησαν δια ζώσης τις διαδρομές και τις κατέγραψαν. Επί μήνες χαρτογραφούσαμε συγκεκριμένες διαδρομές στην Αθήνα οι οποίες πλέον παρουσιάζονται στα ελληνικά και στα αγγλικά σε μια πλήρως προσβάσιμη ιστοσελίδα . Είναι ο πρώτος τουριστικός οδηγός που εξειδικεύεται στην προσέγγιση επισκεπτών με οπτική και κινητική βλάβη, παρουσιάζεται διαδραστικά σε έναν χάρτη που δείχνει τη διαδρομή, ενώ σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος, παρέχει και έξτρα πληροφορίες προσβασιμότητας».

Διευκρίνησε ότι στις διαδρομές, αποτυπώνεται κάθε πιθανό εμπόδιο και δίνεται ο τρόπος αποφυγής του ενώ ο οδηγός δεν εστιάζει μόνο σε οπτικά ερεθίσματα: «Για παράδειγμα, προτείνεται στα άτομα με οπτική βλάβη να κάνουν μια στάση στην οδό Αθηνάς όπου τα μπαχάρια διαμορφώνουν μια άλλη ατμόσφαιρα».

Πρόσθεσε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις δίνονται και πλάτη πεζοδρομίων ώστε οπότε ανάλογα με το πόσους πόντους είναι το αναπηρικό αμαξίδιο, ο καθένας να μπορεί να επιλέξει από ποιο σημείο θα πρέπει να περάσει».

Ο κ. Αυγουλάς, σημείωσε ότι έχει γίνει μια εξειδικευμένη δουλειά πάντα με την υποστήριξη καταρτισμένων επιστημόνων όπου χρειαζόταν, όπως Νομικών, Τοπογράφων-Μηχανικών κλπ.

«Ήταν ένα μεγάλο έργο το οποίο όλοι μας ζητάνε να επεκταθεί. Απευθύνεται σε επισκέπτες που μένουν σε όλη την Ελλάδα , ανάπηρα άτομα που φτάνουν στη Αθήνα για να δουν συγγενείς τους, για να μιλήσουν με αναπηρικούς φορείς ή για ιατρικά τους θέματα αλλά και σε ξένους ταξιδιώτες με αναπηρία που θέλουν επιτέλους να απολαύσουν μια όμορφη βόλτα στην Αθήνα. Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες που δίνονται, μπορούν να την κάνουν και μόνοι τους, χωρίς να απαιτείται η παρουσία συνοδού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα