back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με άρωμα αρχαίας Ελλάδας οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Γαλατσίου

Διαβάστε επίσης

Με άρωμα αρχαίας Ελλάδας αλλά και πολυπολιτισμικά στοιχεία ξεκινούν, σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2021, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Γαλατσίου οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 5 Ιανουαρίου 2022.  Απόψε στις 7.00, το απόγευμα, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, ανάβει τα φώτα της πόλης, συνοδεία χριστουγεννιάτικων μουσικών με τον Άι Βασίλη, τον Άι Νικόλα (Santa Claus), τον Μάγο της Βηθλεέμ και το πνεύμα, Νεράιδα του δάσους, στο χριστουγεννιάτικο χωριό που έχει στηθεί στην συμβολή  των οδών Παπαφλέσσα, Φαύνου και Κυμοθόης.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σε όλη τη πόλη κατά την διάρκεια του φεστιβάλ με στόχο, όπως διαμηνύουν οι διοργανωτές «εκτός από την αναψυχή, την ανάδειξη των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων μας, του πολιτισμού μας, του οποίου την ευθύνη για τη μεταλαμπάδευσή του έχουμε εμείς οι ενήλικοι Έλληνες..Δεν πρέπει να χαθεί ο Άι Βασίλης μας από την Καισάρεια, όταν τα παιδιά μας γνωρίζουν μόνο τον Santa Claus και πρέπει να μάθουν ότι ο Santa Claus δεν είναι άλλος από τον ορθόδοξο Άγιο Νικόλαο (Saint Nicolaus, Santa Nicolaus, Santa Claus). Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν την «ειρεσιώνη», το αρχαίο στολισμένο με καρπούς δέντρο των γιορτών, τον προάγγελο του σημερινού έλατου, πρέπει να γνωρίσουν την αρχαία καταγωγή του εθίμου του στολισμού του χριστουγεννιάτικου καραβιού (Παναθήναια, Διονύσια), πρέπει να γνωρίσουν τη συνέχεια των αρχαίων μελίπηκτων άρτων, όπως η βασιλόπιτα, η οποία παρασκευάζεται σε κάθε σημείο της ελληνικής γης με διαφορετικό τρόπο».

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό

Το υπαίθριο Χριστουγεννιάτικο χωριό, περιλαμβάνει 16 ξύλινα σπιτάκια και 260 φυσικά δεντράκια σε γλάστρες (τα οποία με τη λήξη των εκδηλώσεων θα φυτευτούν στο Άλσος). Ένα τρενάκι θα πηγαινοφέρνει τον κόσμο από όλα τα σημεία της πόλης από 6 Δεκεμβρίου 2021 έως και 5 Ιανουαρίου 2022 (10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00), εκτός από 25,26 Δεκεμβρίου και 1,2 Ιανουαρίου.

Τέσσερα σπιτάκια θα φιλοξενήσουν τον Άι Βασίλη και τον Santa Claus, καθώς επίσης και τη Νεράιδα – πνεύμα των γιορτών και  έναν Μάγο της Βηθλεέμ. Δικό τους σπιτάκι θα έχουν οι καλικάντζαροι, η αρχαία ειρεσιώνη & το έλατο, το χριστουγεννιάτικο ελληνικό καραβάκι, η φάτνη, οι χιονάνθρωποι, τα φυτά του Δωδεκαήμερου, τα πολυσπόρια.

Ένα σπιτάκι θα είναι αφιερωμένο στα ζώα, ενώ σε ένα άλλο θα φιλοξενηθούν 16 τοπικοί σύλλογοι με τα ήθη – έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας . Τέλος, σε τρία άλλα 22 χώρες (Κύπρος, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία, Λευκορωσία, Νιγηρία, Καζακστάν, Εκουαδόρ, Τσεχία, Ουζμπεκιστάν, Ιταλία, Παραγουάη, Βουλγαρία, Μολδαβία, Γερμανία, Μαδαγασκάρη, Ρωσία, Χιλή, Αρμενία) θα παρουσιάσουν το εθιμικό των γιορτών τους.

Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων (12:00 – 14:00), ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με την κοινωνική κουζίνα του «Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει και προσφέρει, δωρεάν , σε όλους κοκκινιστή χριστουγεννιάτικη όρνιθα με ρύζι (250 μερίδες).

Τα εγκαίνια

Ανάμεσα στις κληρώσεις και τις σαπουνόφουσκες, τα ξύλινα αγιοβασιλάκια και τα βεγγαλικά – που θα φτάνουν ως το αστέρι της Βηθλεέμ, θα προσφερθούν, δωρεάν,  σε όλους ζάρια, ζαχαροκάντιο και πάπυροι, δώρα και τυχερά γούρια, ποπ κορν, μαλλί της γριάς, πολυσπόρια, ξηροί καρποί, ζεστά ρακόμελα, βασιλόπιτες, ξεροτήγανα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλούρια, ισλί, κάστανα…

Η μικρή Θέλια, που έρχεται από την Πάτρα γι’ αυτό τον σκοπό, συνοδεία κιθάρας και αρμόνιου, θα τραγουδήσει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα με την αγγελική φωνή της!

Χώρες του κόσμου σε συνεργασία με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων (όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Αρμενία, η Σενεγάλη και το Κονγκό) στα σπιτάκια τους θα προσφέρουν, δωρεάν , βότκα(Ρωσία), πιροσκί(Ουκρανία), παραδοσιακή πίτα (Αρμενία) και noodles (Μαλαισία).
Η βραδιά θα κλείσει με επίδειξη face painting, δρώμενα, βραβεύσεις και χορούς τηρώντας τα μέτρα που ισχύουν για τη προστασία από τον κορονοϊό.

Από τις 5.00 έως τις 7.00 το απόγευμα ο πολυβραβευμένος chef Κωνσταντίνος Μουζάκης θα παρασκευάζει και προσφέρει, επίσης δωρεάν , σε όλους χριστουγεννιάτικα αιγαιοπελαγίτικα ξεροτήγανα με θυμαρίσιο μέλι και καρύδια.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα