back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δένδιας: Η Τουρκία να αποσύρει την απειλή πολέμου

Διαβάστε επίσης

Να αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli) κάλεσε την Τουρκία για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε έναν ειλικρινή διάλογο με την γείτονα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ. Τόνισε ωστόσο ότι απαραίτητη προυπόθεση είναι η απόσυρση της απειλης πολέμου, που είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα – ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli».

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ Δένδιας είπε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα