back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ανάπτυγμα βατράχου» της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Διαβάστε επίσης

«Υπάρχω, λες, κι ύστερα δεν υπάρχεις. Πώς θα καταλάβω πότε αρχίζει το ύστερα;».

Το μεσοδιάστημα μεταξύ ύπνου και ξύπνου είναι ικανό να φέρει απρόσμενες εικόνες και συναντήσεις από τα βάθη του υποσυνείδητου. Σαν καταβύθιση στο εσώτερο εγώ και υποκείμενο, στις ενδόμυχες επιθυμίες και τους βαθύτερους προβληματισμούς μας, ήρωες από αγαπημένα αναγνώσματα, ή ακόμη και υπαρκτά πρόσωπα, έρχονται να συνομιλήσουν μαζί μας. Είναι εκείνα τα αναπάντεχα συναπαντήματα που μπορεί να ενώσουν τον κυνηγημένο τραπεζίτη Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν από το ομώνυμο δράμα του Ίψεν με τους ναυτικούς του Καρκαβίτσα, τον Μανόλη Ανδρόνικο με τον Νομπελίστα Όττο Λέβι. Συνοδοιπόρος στο ονειρικό παράτολμο ταξίδι ένα αμφίβιο ον, ο βάτραχος Βρε.

Μία πεζογραφική μορφή πυκνή σε περιεχόμενο και εικονοποιία, μία πρωτότυπη κατασκευή ως εκκεντρικό κολάζ αναμνήσεων και αισθήσεων, γραφή απόλυτα μελετημένη, αλλά ταυτόχρονα και απόλυτα αυθόρμητη και συνειρμική. Και το σημαντικότερο, μία ανακάλυψη εκ νέου των άπειρων πιθανοτήτων της γλώσσας, της δυνατότητας τού να παίζεις με τις λέξεις και να ευφραίνεσαι ως μικρό παιδί με τη χαρά του λογοτεχνικού παιχνιδιού.

«Από την τραχιά υφή του σεντονιού μου, άρχισα να καταλαβαίνω ότι ήταν η ώρα μου να ξυπνήσω, η Πώς τη λένε όμως δε μ’ άφηνε, και με αλλεπάλληλες πατητές με έστελνε κάτω, σε νωθρά παχύρευστα κύματα. Στριφογύριζα κι έβγαζα μπουρμπουλήθρες και μόνο στην ιδέα ότι όσο καιρό έλειπα για δουλειά στα ορυχεία και στου Βελγίου τις στοές, τούτο εδώ το αμφίβιο του γλυκού νερού έφτιαχνε γνωριμίες με καπεταναίους και ναυτοπαίδια».

Η νουβέλα της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Ανάπτυγμα βατράχου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα