14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προσέλευση ρεκόρ – Ψήφισαν πάνω από 250.000 – Ενδεχόμενο νέας παράτασης

Διαβάστε επίσης

Συμμετοχή άνευ προηγουμένου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Τουλάχιστον 250.000 ψηφοφόροι στις κάλπες, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας παράτασης.

Ήδη η ψηφοφορία παρατάθηκε κατά μια ώρα, έως τις 20:00 λόγω της μεγάλης προσέλευσης, με τον κ. Γ. Παπανδρέου να προτείνει η ΕΔΕΚΑΠ να δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλοι όσοι αναμένουν ή συνεχίζουν να προσέρχονται για να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος περί νέας παράτασης εμφανίζεται και η πλευρά Λοβέρδου.

Σε ότι αφορά τους απόδημους η ΕΔΕΚΑΠ γνωστοποίησε ότι στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί ενώ τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα. Στην Αμερική η ψηφοφορία δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Δικαίωμα ψήφου έχει όποιος πολίτης το επιθυμεί, είτε είναι μέλος είτε φίλος του κόμματος και υπό την προυπόθεση οτι δεν συμμετέχει σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή οργανώσεις και φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εκλογική διαδικασία τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα ενώ οι ψηφοφόροι καλούνται για την αποφυγή συνωστισμού προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα να έχουν ήδη κατεβάσει την αίτηση εγγραφής μέλους και φίλου προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Όπως προκύπτει πάντως από το ρεπορτάζ προβλήματα έχουν αναφερθεί στο εκλογικό τμήμα στην Πετρούπολη όπου οι υπεύθυνοι παραπέμπουν τους προσερχόμενους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα είτε στο Ίλιον, είτε στο Περιστέρι.

Οι εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται με νωπή ακόμη την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά και μεγάλο ζητούμενο της ενότητα της δημοκρατικής παράταξης την επομένη της εκλογής νέας ηγεσίας. Η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων πάντως σε πρώτη φάση τουλάχιστον καταδεικνύει τη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα που απηύθυναν κατά την προεκλογική τους δραστηριότητα και οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι με κοινό στόχο την ευρεία συμμετοχή στις κάλπες και την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης.

Στόχευση που αποτυπώνει επιπλέον την εξωστρέφεια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας και εκφράστηκε με τον πλέον θεσμικό τρόπο δια του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος σε άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να ενώσουμε, να συνθέσουμε, να μεγαλώσουμε την παράταξη μας. Να επιλέξουμε πρόσημο, ατζέντα και ηγέτη. Πρώτο βήμα η μαζική συμμετοχή. Γιατί, αν όχι τώρα, πότε;»

Στις κάλπες και οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας


Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο 2ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης, απ’ όπου τόνισε ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα: «Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε τη δημοκρατική παράταξη μπροστά. Είναι ώρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά να πάει η Ελλάδα μας ψηλά. Καλώ όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες να προσέλθουν σήμερα στη δημοκρατική μας κάλπη».

 

 

 

Στο εκλογικό κέντρο στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου ΑΘηναίων ο Παύλος Χρηστίδης ο οποίος δήλωσε: «Ξημερώνει μια ημέρα αισιοδοξίας και δύναμης. Μια ημέρα που θα τολμήσουμε για να δημιουργήσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκλιπούσα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά χωρίς την όποια δε θα βρισκόμασταν εδώ, χωρίς την προσπάθειά της, χωρίς τη δουλειά της, χωρίς την τόλμη της όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα Ηρακλείου ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία.Είναι καλό -πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης-για τη δημοκρατίας μας η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού και προόδου να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έκανε λόγο για μία γιορτή δημοκρατίας «Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο». Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου λόγω της αυξημένης προσέλευσης στις κάλπες, προτείνει να δοθεί παράταση ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν όλοι.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας. Αμέσως μετά ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό». Ο κ. Γερουλάνος προέτρεψε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν και κατέληξε λέγοντας: «Η αλλαγή είσαι εσύ».

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μέχρι στιγμής ευρεία συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.« Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα