back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τ. Παναγιωτόπουλος: Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον επίσπευσε τη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, στο τρίμηνο

Διαβάστε επίσης

 

Για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της κοροναϊού στο 3μηνο μετά την ολοκλήρωση του βασικού σχεδίου εμβολιασμού, μίλησε στον Αθήνα 984, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Στον απόηχο του μπαράζ νέων ραντεβού που κλείνονται, λίγες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας στους τρεις μήνες, για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, ο έγκριτος επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγεία από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανέφερε στον Γιάννη Θεοδόση πως «Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον επίσπευσε τη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στους τρεις μήνες».

Oπως εξήγησε «πρέπει να προηγηθούμε του στελέχους, με κριτήριο την επίτευξη μεγαλύτερης ανοσίας στη κοινότητα. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι απέναντί του και να έχουμε στο συντομότερο δυνατό διάστημα, τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των αντισωμάτων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι έτσι μπορεί να επιτύχουμε τη λεγόμενη διασταυρούμενη ανοσία. Αυτή είναι η φιλοσοφία που οδήγησε να μπει στους τρείς μήνες μετά τη δεύτερη, το ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση».

Στην περίπτωση να εισαχθεί μοντέλο επανάληψης και τέταρτης δόσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρινε πως είναι πολύ πρόωρο ακόμα να το δούμε. «Πρέπει να συγκεντρώσουμε μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων από ανάλογο δείγμα ανθρώπων, για να καταλήξουμε πόσο διαρκεί η ανοσία με τις τρείς δόσεις. Σύμφωνα με κάποια αρχικά δεδομένα, φαίνεται να διαρκεί αρκετά, ή και χρόνια».

Δεν απέκλεισε ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού, επισημαίνοντας πως «είναι μέσα στο πρόγραμμα», αφού υπογράμμισε πως «τότε θα έχουμε πλέον ξεφύγει από την οξεία πανδημική φάση».

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν ξέρουμε καλά ακόμα πόσο χτυπάνε το συγκεκριμένο στέλεχος. Αυτό που είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι σε κάποιο βαθμό τα εμβόλια που ήδη έχουμε, έχουν αποτέλεσμα απέναντί του. Περιμένουμε τα δεδομένα. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξέρουμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα