back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χ. Κοντοές: Κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών σε Ανατολική και Δυτική Αττική από την καταστροφή 5 υδρολογικών λεκανών

Διαβάστε επίσης

Στον απόηχο των εφιαλτικών πυρκαγιών του καλοκαιριού και μέσα στη ρευστή, συνεχώς εναλλασσόμενη πανδημική κατάσταση που βιώνουμε, το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία και με το ΕΜΠ, πραγματοποιεί σειρά μελετών για το μέγεθος της καταστροφής και τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε σχέση με το μέγεθος των πλημμυρικών κινδύνων στο Λεκανοπέδιο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Χάρης Κοντοές μετά από τρείς μήνες ερευνών, μιλά στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, χτυπώντας καμπανάκι για το κίνδυνο απορροής μεγάλων υδάτινων όγκων και κατολισθήσεων. Παράλληλα, περιγράφει τις χρονίζουσες παθογένειες των αυθαιρεσιών στο τοπίο, μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, αλλά και τις εμπλοκές από  αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες υπηρεσιών και φορέων.

«Μέσα από τις επισκέψεις και τις ενδελεχείς μας αυτοψίες, μόνο στην Περιφέρεια, διαπιστώσαμε πως έχουν καταστραφεί πέντε υδρολογικές λεκάνες από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Αττική σε Αλεποχώρι, Βίλια, Γεράνια όρη, Αφίδνες, Μαραθώνας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δυστυχώς, όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα βλέπει αυθαίρετους οικισμούς και ρέματα που έχουν κλείσει ή χτιστεί».

Και βέβαια, πολλά από τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει, στο πέρασμα του χρόνου, λύνουν το πρόβλημα σε μια περιοχή, αλλά το μεταφέρουν σε κάποια άλλη…

«Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα» παραδέχεται ο κ Κοντοές. «Ξεκινούν από τα βουνά από όπου κατεβαίνουν τα νερά για να φτάσουν μέχρι τους οικισμούς, όπου έρχεται κανείς αντιμέτωπος με την ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποιες κοινότητες σέβονται τη περιοχή, ενώ σε άλλες συναντάς σπίτια κτισμένα δίπλα ή και πάνω στις κοίτες ρεμάτων. Διατρέχοντας απ άκρου σε άκρον την Αττική εντοπίσαμε εκατοντάδες προβληματικά σημεία. Δώσαμε στις αρχές, τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνων, ωστόσο, το σύστημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών είναι ένα ζήτημα…Υπάρχουν σημεία όπου ήδη έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για το σωστό καθαρισμό των ρεμάτων, βάσει των μελετών μας. Είναι αρκετοί οι δήμοι, που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις λεκάνες».

Για τον επικεφαλής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών είναι παγκόσμιο, αλλά τη διαφορά κάνει ο τρόπος διαχείρισης από κάθε χώρα, ενώ αποτελεί μονόδρομο η αξιοποίηση της δορυφορικής τεχνολογίας μέσω της οποίας ανοίγεται παράθυρο ορατότητας σε όλο τον πλανήτη.
«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιστημονικά εργαλεία και προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του κράτους και των πολιτών» λέει και προαναγγέλλει σχετική εκδήλωση από την Περιφέρεια Αττικής για να ενημερωθούν οι δήμοι και οι δημότες τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα