back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων για τους πληγέντες από την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα νέα ρύθμιση ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία.

Στους πληγέντες, δίνεται το δικαίωμα διακανονισμού των οφειλών που έχουν προκύψει από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την αποπληρωμή τους σε έως 72 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.

Για οφειλέτες, οι οποίοι εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης με ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ιστοτοπου του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Οι κατηγορίες οφειλών

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά σε οφειλές,οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού.

Αφορά στην χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Προϋπόθεση είναι οι όποιες οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο Κ.Ε.Α.Ο. ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

– Οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

– Η ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα