back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορονοχρέη: Μέχρι τέλος του χρόνου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση σε 36-72 μηνιαίες δόσεις

Διαβάστε επίσης

Τριάντα ημέρες περιθώριο για να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myaade/ρυθμίσεις οφειλών” έχουν όσοι πληγέντες οφειλέτες συσσώρευσαν χρέη την περίοδο της πανδημίας και επιθυμούν να τα εντάξουν στη ρύθμιση των χρεών με 36 έως 72 μηνιαίες δόσεις.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 31 Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2022. Η ρύθμιση έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και αρκετοί οφειλέτες ξεκίνησαν να αποπληρώνουν νωρίτερα τα χρέη τους ,δηλαδή εντός του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Ωστόσο οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα