back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Live – Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – Το βράδυ η ψηφοφοφορία

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60, που περιλαμβάνει και το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, δεν εμβολιαστούν από τις 15 Ιανουαρίου και μετά.

Ο πρωθυπουργός μιλάει στη Βουλή και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω

Αύριο, στις 10:30, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλοι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η 12 του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει, θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται: (α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράτεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ κατά τη διαδικασία τηρούνται όλοι οι όροι που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Υγείας, λαμβανομένων υπόψη επιδημιολογικών δεδομένων, καθορίζεται ο χρόνος λήξης της ισχύος της διάταξης.

Επισυνάπτεται η τροπολογία:

τροπολογια

Θ. Πλεύρης: ‘Oποιος θεωρεί αντισυνταγματική μία διάταξη να υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, «διαπιστώνεται μία απόσταση στα λεγόμενα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των αποφάσεων των ΚΟ που δεν έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας». Είχε προηγηθεί στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τους λόγους που δεν μπορεί να καθιερωθεί υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, και είπε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους είναι πολλαπλά αντισυνταγματική. «”Όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό” – Κυριάκος Μητσοτάκης 5/11/2021, τηλεοπτικό κανάλι Mega. “Ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω, που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, και κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει, εμπίπτει σε πλαίσιο πλέον της ατομικής επιλογής, και η υποχρεωτικότητα εκεί προσκρούει στο Σύνταγμα, στο ΣτΕ και την Επιτροπή Βιοηθικής” υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης», τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου. Πρόσθεσε, δε, ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2361/2021, το οποίο υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές της ΝΔ, ορίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και κανένας δεν μπορεί να πιεστεί πολιτικά, κοινωνικά, εάν δεν το επιθυμεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Η βουλευτής επικαλέστηκε και τις απόψεις που έχουν διατυπώσει δημόσια συνταγματολόγοι ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων είναι πολλαπλά αντισυνταγματική, όχι μόνο γιατί αποτελούν γενική κατηγορία του πληθυσμού αλλά και γιατί το μέτρο του διοικητικού προστίμου προβλέπεται χωρίς αυτός που υφίσταται το πρόστιμο να έχει δικαίωμα να προβάλει αντιρρήσεις. Αυτό προσκρούει ευθέως στο άρθρο 20 του Συντάγματος, σύμφωνα με τη βουλευτή, η οποία συμπλήρωσε ότι η πρόσβαση της ΑΑΔΕ που θα επιβάλει το πρόστιμο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η υγεία κάθε ανθρώπου, προσκρούει και στο Σύνταγμα και στον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

«Ρωτώ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτηση αντισυνταγματικότητας; Διότι υπάρχει συνταγματική τάξη. Ή λοιπόν αποδέχεστε τη θέση της βουλευτή και καταθέτετε αίτηση αντισυνταγματικότητας ή δεν την αποδέχεστε. Ρωτώ, θα καταθέσετε αίτηση αντισυνταγματικότητας; Υπάρχει καμία ΚΟ που πιστεύει ότι υπάρχει αντισυνταγματική διάταξη; Αν είναι έτσι θα έπρεπε να το θέσει όπως επιτάσσει ο Κανονισμός της Βουλής», παρενέβη ο κ. Πλεύρης.

«Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα, ως βουλευτής, να μιλήσω κατά πως νομίζω και όπως θεωρώ ότι η συνείδησή μου, μου επιτρέπει, χωρίς αναγκαστικά η ΚΟ να έχει καταθέσει αίτηση αντισυνταγματικότητας», σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Διατηρείτε την ίδια διαχειριστική διάθεση σε ένα πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση και όχι εμβαλωματικές λύσεις», σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και συμπλήρωσε: «Επιλέγετε να αφήνετε το ΕΣΥ τραγικά υποστελεχωμένο, κάταρρακωμένο. Προσπερνάτε το γεγονός ότι με το μπλοκάρισμα των νοσοκομείων, λόγω covid, περιορίζετε την προσβασιμότητα των ασθενών με άλλες ασθένειες. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν όμηροι στις λίστες αναμονής χωρίς θεραπεία, με σοβαρά προβλήματα που πολλές φορές έχουν μοιραία κατάληξη».

«Έχουμε τους αρνητές της πανδημίας και του εμβολίου που τους κλείνετε το μάτι κάθε τόσο, έχουμε εσάς αρνητές της προόδου», τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα, απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση τους σε όλες τις θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας. Η βουλευτής, η οποία μίλησε για σχέδιο δολιοφθοράς στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας, είπε ότι σήμερα δεν είναι ο χρόνος για αντιπαραθέσεις αλλά για συνεργασία των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και επιστημονικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για το αύριο του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Δημήτρης Ράντος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα