back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες: Κίνδυνος περαιτέρω μείωσης εισοδημάτων

Διαβάστε επίσης

Τον κίνδυνο περαιτέρω δραματικής συμπίεσης των εισοδημάτων ακόμα και μετά το κύμα ανατιμήσεων, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών, σε ημερίδα που πραγματοποίησε το απόγευμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

Κοινό παρονομαστή των παραγόντων της αγοράς, αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η κυβερνητική αντίδραση απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων δεν ήταν έγκαιρη, αλλά και η επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την στήριξη του εισοδήματος με αιχμή του δόρατος α)την αναδρομική αύξηση των χαμηλότερων εισοδημάτων και β) την μείωση της έμμεσης φορολόγησης.

Οι συμμετέχοντες, έκαναν λόγο για “βίαιη ανακατανομή εισοδήματος” σε βάρος των ασθενεστέρων (ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων) και “πλήγμα σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών, το οποίο θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο “κορονοπληθωρισμός” με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η εθνική οικονομία, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει μικρή διάρκεια, ενώ ακόμη πιο αβέβαιη είναι η αισιόδοξη προσέγγιση ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα προ ανατιμήσεων επίπεδα.

Ως πιθανότερη εξέλιξη, οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων θεωρούν την διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, με συνέπεια να “ροκανίζουν” το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ενδεικτικό των εισοδηματικών πιέσεων είναι το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 10% το Νοέμβριο, ενώ βρισκόταν ήδη κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Πριν από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, ένα στα δύο νοικοκυριά δήλωνε αδυναμία να ανταποκριθεί σε έκτακτες δαπάνες, ενώ πάνω από το 35% δεν μπορούσε να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε να προστεθεί το ράλι τιμών, με αύξηση 11,7% των δαπανών στέγασης και τουλάχιστον 3% ανατίμηση στα τρόφιμα.

Για τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, αποτελούν μονόδρομο σε σχέση με το εισόδημα:
  • Η ουσιαστική και αναδρομική από τον Σεπτέμβριο αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να ξεπεράσει τα 800 ευρώ.
  • Η δραστική μείωση της έμμεσης φορολόγησης (ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης)
  • Η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα
  • Ο έλεγχος της αγοράς για την πάταξη κερδοσκοπικών συμπεριφορών και
  • η αντιμετώπιση των καρτέλ στην αγορά.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα