7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Καθαρό προβάδισμα της υποψήφιας της αριστεράς

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος καθαριότητας

Νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας σηματοδοτεί η εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Online βιβλιοπαρουσίαση από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: Από...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ονδούρα δείχνουν πως η υποψήφια της αντιπολίτευσης, η Σιομάρα Κάστρο, διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, του Νάσρι Ασφούρα, του δημάρχου της πρωτεύουσας.

Με σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων (το 27%) να έχει καταμετρηθεί, η κυρία Κάστρο, υποψήφια της παράταξης LIBRE, εξασφαλίζει το 53,7%, έναντι 33,8% του κ. Ασφούρα, υποψηφίου του Εθνικού Κόμματος (PN), ενημέρωσε η εθνική εκλογική επιτροπή (CNE).

Η συμμετοχή ήταν «μαζική», έφθασε σε «ιστορικό» επίπεδο (62%), ανέφερε νωρίτερα η CNE, στοιχείο που ενίσχυσε τις ελπίδες της αντιπολίτευσης. Δικαίωμα ψήφου είχαν 5,2 εκατομμύρια πολίτες.

Οι αρχές κινητοποίησαν 42.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας. Η ψηφοφορία διεξήχθη σε κλίμα ανήσυχης ηρεμίας.

Εάν πράγματι κερδίσει η σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, η οποία θα γίνει σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει την προεδρία στην ιστορία της κεντροαμερικάνικης χώρας, θα βάλει τέλος στο μονοπώλιο της δεξιάς στην εξουσία την τελευταία δωδεκαετία.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον κ. Σελάγια το 2009, την Ονδούρα κυβερνά το Εθνικό Κόμμα (PN, συντηρητική δεξιά) του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, τον οποίο βαρύνουν υποψίες στις ΗΠΑ πως ενέχεται σε εμπορία ναρκωτικών.

Παρά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το Εθνικό Κόμμα θεωρεί πως αυτό θα κερδίσει, παρότι νωρίτερα ο κ. Ασφούρα υποσχόταν να «σεβαστεί» την ετυμηγορία των πολιτών και εξέφραζε τη δέσμευσή του να μην αφήσει να χυθεί «ούτε μια σταγόνα αίμα».

Η κυρία Κάστρο δήλωσε αργά το βράδυ βέβαιη πως το διαφαινόμενο αποτέλεσμα θα της επιτρέψει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η υποψήφια έκανε εντατική προσπάθεια να ενώσει την αντιπολίτευση στον απερχόμενο πρόεδρο Ερνάντες, ο οποίος διαψεύδει πως έχει σχέσεις με ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος παρά το ότι αμερικανοί εισαγγελείς τον έχουν κατηγορήσει ανοικτά πως προστάτευε διακινητές ναρκωτικών.

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε σπίτι. Αυτή είναι η δική μας στιγμή. Είναι η στιγμή να ρίξουμε αυτή τη δικτατορία», είπε νωρίτερα η Σιομάρα Κάστρο σε δημοσιογράφους αφού ψήφισε στην πόλη Κατακάμας.

Μια διάσταση των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα αφορά ένα από τα πεδία των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η κυρία Κάστρο έχει πει πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταβάλει την εξωτερική πολιτική της χώρας της –μιας από τις ελάχιστες που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν σήμερα–, συνάπτοντας διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία.

Φτώχεια, βία, διαφθορά

Την Ονδούρα μαστίζει εδώ και χρόνια η βία των ισχυρών συμμοριών που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών κι έχουν επεκτείνει τη διαφθορά ως τα κορυφαία επίπεδα του κράτους.

Πολλοί νέοι έχουν χάσει κάθε πίστη στην πατρίδα τους κι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερο μέλλον στη μετανάστευση, κυρίως στις ΗΠΑ.

Η απειλή ότι το Εθνικό Κόμμα θα καταγγείλει νοθεία και θα ξεσπάσουν εκ νέου ταραχές έριξε βαριά σκιά στη χθεσινή διαδικασία και στην εξελισσόμενη καταμέτρηση.

«Θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τον λαό. Γνωρίζουμε πως ειδικά αυτοί που κυβερνούν τα τελευταία 12 χρόνια έχουν απελπιστεί», είπε η Σιομάρα Κάστρο αφού ψήφισε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 31 ανθρωποκτονίες.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Σίφτερ, τον πρόεδρο του ινστιτούτου μελετών Διαμερικανικός Διάλογος, «ο μηχανισμός του Εθνικού Κόμματος δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ισχυρά συμφέροντα θα κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους προκειμένου να εμποδίσουν την (Σιομάρα) Κάστρο να πάρει τα ηνία της χώρας»

Διαισθανόμενο τον κίνδυνο να υποστεί βαριά ήττα, το PN ανέβασε πολύ τον τόνο της προεκλογικής του εκστρατείας, προσάπτοντας στην επικεφαλής του LIBRE ότι είναι «κομμουνίστρια» και δαιμονοποιώντας τις προτάσεις της για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης και τους γάμους ομοφυλοφίλων, ζητήματα που προκαλούν πολεμικές στη μικρή, συντηρητική χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου ο πληθυσμός μοιράζεται μεταξύ των καθολικών και των ευαγγελικών.

Το 2013, ο απερχόμενος πρόεδρος κέρδισε οριακά τη Σιομάρα Κάστρο, προτού προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2017. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του απέναντι στον διάσημο τηλεοπτικό παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα τη χρονιά εκείνη είχε πυροδοτήσει βίαιες και αιματηρές ταραχές.

Εάν στην Ονδούρα ξεσπάσουν νέες ταραχές μετεκλογικά, αυτό θα προκαλέσει δυσφορία στην Ουάσινγκτον: οι ΗΠΑ «θέλουν να αποφευχθεί η επανάληψη (των εκλογών) του 2017 και η ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», σύμφωνα με τον κ. Σίφτερ.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ονδούρα προσπαθούν κάθε χρόνο να μιμηθούν τους κάπου ένα εκατ. συμπατριώτες τους που μετανάστευσαν, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις ΗΠΑ.

Ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων πολιτών της Ονδούρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η πανδημία του νέου κορονοϊού επέτεινε τη μιζέρια.

Η ανεργία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, από το 5,7% το 2019 στο 10,9% το 2020.

Με τον δείκτη των ανθρωποκτονιών να συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον κόσμο, εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών, να φθάνει τις 37,6 ανά 100.000 κατοίκους το 2020, η Ονδούρα χαρακτηρίζεται εξάλλου μια από τις πιο βίαιες χώρε στον πλανήτη.

Οι πολιτικοί «να τηρούν τις υποσχέσεις τους»: αυτή ήταν η ευχή της Αβρίλ Μονκάδα, 30 ετών, που πήγε να ψηφίσει στην Τεγκουσιγκάλπα. «Η διαφορά… θα συνεχίσει να υπάρχει, όποιος κι αν εκλεγεί», είπε από την πλευρά του άλλος ψηφοφόρος, ο Χοσέ Σελάγια, 45 ετών.

Στην πορεία των τελευταίων δύο ετών, το κοινοβούλιο διέλυσε επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς που υποστηριζόταν από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και υιοθέτησε νέο ποινικό κώδικα, που προβλέπει ελαφρύτερες ποινές για πρόσωπα που καταδικάζονται για διαφθορά ή διακίνηση ναρκωτικών.

Κάτι όχι ακριβώς ανεξήγητο: πολλοί κοινοβουλευτικοί είχαν βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών της επιτροπής που διαλύθηκε.

Διακινητές ναρκωτικών που έχουν συλληφθεί ή εκδοθεί στις ΗΠΑ έχουν εμπλέξει προσωπικά τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο Ερνάντες. Ο αδελφός του, ο Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, καταδικάστηκε φέτος από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για τη διακίνηση 185 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ. Αμερικανοί εισαγγελείς είπαν στη δίκη πως δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Τόνι Ερνάντες είχε την προστασία του αδελφού του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αυστραλία: Ο Κάνιε Γουέστ πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος, αν θέλει να πραγματοποιήσει συναυλίες στη χώρα

Ο καλλιτέχνης της χιπ χοπ Κάνιε Γουέστ θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος, αν θέλει να κάνει συναυλίες στην Αυστραλία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός...

Σορός γυναίκας, σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε βόρεια της Φολέγανδρου

Σορός γυναίκας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων και σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε απογευματινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή «ΒΟΡΕΙΝΑ» βόρεια της Φολέγανδρου. Η σορός που ανασύρθηκε...

Νότια Κορέα: Απανωτά ρεκόρ μολύνσεων λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον – Πάνω από 17.500 κρούσματα

Στη Νότια Κορέα ξεπεράστηκε σήμερα, για πρώτη φορά, το όριο των 17.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς η χώρα βλέπει τις μολύνσεις να καταγράφουν...

ΗΠΑ: Ένας 31χρονος συνελήφθη στη Ν. Υόρκη αφού έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στο σπίτι της Τέιλορ Σουίφ

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τη σύλληψη ενός 31χρονου άνδρα ο οποίος κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιστρέφοντας σπίτι του, έπεσε...

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Καταιγίδες, βροχές και χιόνια σε αρκετές περιοχές, θα φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει σήμερα τη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, βροχές και...

Ουρουγουάη: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν κατά της «κουλτούρας βιασμού» έπειτα από περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο κέντρο του Μοντεβιδέο κατά της σεξουαλικής βίας, καταγγέλλοντας την «κουλτούρα βιασμού» που επικρατεί στην Ουρουγουάη, έπειτα από τον...

ΗΠΑ: Μήνυση κατά της Amazon για αντισυνδικαλιστικές πρακτικές σε αποθήκη της εταιρείας στην Νέα Υόρκη

Το αμερικανικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων (National Labor Relations Board, NLRB), η υπηρεσία αρμόδια για το εργατικό δίκαιο στις ΗΠΑ, κατέθεσε μήνυση εις βάρος της...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εγκαινιάζεται η έκθεση αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Δήμος Αθηναίων: Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες μάς μεταφέρει στο «πλατό» της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Από τις 29 Ιανουαρίου έως...

Η όπερα «Aνδρονίκη» του Αλέξανδρου Γκρεκ στις 30 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Η χαμένη όπερα «Ανδρονίκη» του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης παράστασης για 28 Νοεμβρίου 2021, θα παρουσιαστεί από τον Δήμο...

Δράσεις για παιδιά με αφορμή τις εκθέσεις «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» και «Ειδύλλια Οδός»

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σχεδίασε και υλοποιεί συναρπαστικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με αφορμή τις δύο μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων...

Αιμοδοσία 365: Καμπάνια ενημέρωσης από το ΕΚΠΑ

Καμπάνια ενημέρωσης για την αιμοδοσία ξεκινάει το ΕΚΠΑ, στην Αττική με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών. Τι είναι το αιμοδοσία...

Συνεχίζεται η προσπάθεια να ανοίξουν δρόμοι σε Βύρωνα και Καρέα

Χωρίς διακοπή συνεχίζεται ο αποχιονισμός στον Δήμο Βύρωνα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν σε αρκετούς μικρότερους δρόμους και κυρίως στην περιοχή του Καρέα. Από το πρωί...