back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από το Άλφα έως το Ωμέγα – Οι παρενέργειες της “Όμικρον” στη… μικρή μας πόλη – Ένα ερώτημα και μία διαπίστωση

Διαβάστε επίσης

Η νέα μετάλλαξη ονόματι “Όμικρον” αναδεικνύει εκ νέου ένα αναπάντητο ερώτημα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας:

Στην κλίμακα από το Α έως το Ω, άραγε σε ποιό σημείο να είμαστε σήμερα σε διεθνές βεβαίως επίπεδο;
Οδηγούμεθα προς του “τέλος της αρχής” την “αρχή του τέλους”, σε ποιό
σημείο της διαδρομής βρίσκεται η ανθρωπότητα;
Προφανώς ουδείς γνωρίζει την απάντηση, κρατικοί παράγοντες, επιστημονικός κόσμος και  ερευνητές ανα την υφήλιο. Με αισιόδοξες η απαισιόδοξες εκτιμήσεις, από ειδικούς και κυβερνήσεις πορευόμεθα σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Εν τω μεταξύ μετράμε τα κύματα και βεβαίως η διεθνής κοινότητα με εμβολιασμούς, έρευνα και προληπτικά μέτρα κάνει ότι είναι εφικτό, για να προστατεύσει όσους περισσότερους ανθρώπους.
Η “Ομικρον” σήμανε διεθνή συναγερμό. Σύνορα κλείνουν, αεροπορικές μετακινήσεις αναστέλλονται, επιβάτες αναζητούν ένα (πανάκριβο) εισιτήριο για να
επιστρέψουν σπίτι μέσω διαφόρων στάσεων και περίπλοκων διαδρομων.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε επακριβώς για το εύρος μεταδοτικότητας η επικινδυνότητας, όμως η “Ομικρον” ταξιδεύει ήδη από τις χώρες στον νότο της αφρικανικής ηπείρου σε  Αυστραλία Χόγκ-Κόγκ και βόρεια Ευρώπη. Διεθνής συναγερμός και μια διαπίστωση.
Στην δική μας “γειτονιά” συζητούμε για την ενίσχυση των δομών υγείας και βλέπουμε διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών και βίαια επεισόδια από όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Σε άλλα σημεία της “παγκόσμιας πόλης μας” τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς και να θέλουν να εμβολιαστούν δεν μπορούν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόνο πέντε κράτη στην Αφρική έχουν πανω απο 40% ποσοστό εμβολιασμού. (Τυνησια, Μαρόκο, Πράσινο Ακρωτήριο, Σευχέλλες, Μαυρίκιος)
Στα περισσότερα από τα 54 κράτη της Αφρικανικής ηπείρου το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται σε 5-6%.  Σε δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, με έλλειψη υποδομών και βεβαίως καταγραφής στοιχείων. Ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη όπου λείπουν ακόμα και οι σύριγγες.
To 54% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει μία τουλάχιστον δόση και καθημερινά εμβολιάζονται 27 εκατομμύρια άνθρωποι, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά
μόνο το 5,7% του πληθυσμού στις φτωχές χώρες έχει λάβει έστω την πρώτη δόση.
Αντίστοιχα περιορισμένο ποσοστό είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε αρκετές χώρες με μεγάλο πληθυσμό. Όπως για παράδειγμα  Ινδία 31%, Πακιστάν 23%, Μπαγκλαντές 21%,Ν.Αφρική 23%, Αίγυπτος 14% και Κένυα 5%.
Η “Όμικρον” μας υπενθυμίζει ότι μόνο όταν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις γειτονιές της …μικρής μας πόλης, θα είναι ορατή η υποχώρηση της πανδημίας.
Δυστυχώς παρά τους συνοριακούς ελέγχους ,ο αόρατος ιος διαθέτει διεθνές διαβατήριο, μεταλλάσεται και ταξιδεύει.
Γ.Απ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα