back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Α. Φάουτσι: Σε δυο εβδομάδες οριστικά στοιχεία για την ‘Ομικρον – Μήνυμα Μπάιντεν απόψε

Διαβάστε επίσης

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να υπάρξουν οριστικά στοιχεία για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Όμικρον, το οποίο προκάλεσε κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο και πυροδότησε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον μετά το σαββατοκύριακο από την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε από την ομάδα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 χθες, Κυριακή, το απόγευμα, καθώς αξιωματούχοι αναμένουν ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον θα φτάσει στις ΗΠΑ παρά την επικείμενη απαγόρευση της άφιξης ταξιδιωτών από χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε πρώτα.

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι πιστεύει πως τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανόν να προσφέρουν “έναν βαθμό προστασίας κατά σοβαρών περιπτώσεων της COVID-19”, και οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την σύστασή τους να λάβουν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με ενημέρωση για την σύσκεψη.

Ο Μπάιντεν προβλέπεται να ενημερώσει σήμερα τους πολίτες σχετικά με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος και τις κινήσεις των ΗΠΑ για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Όμικρον η οποία εντοπίστηκε πρώτα σε χώρες της νότιας Αφρικής, τώρα έχει διαγνωσθεί επίσης στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τη γειτονική χώρα των ΗΠΑ, τον Καναδά.

Νωρίτερα χθες ο Φάουτσι δήλωσε στο ABC News “This Week” ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος θα φτάσει “αναπόφευκτα” στις ΗΠΑ.

“Δίνει σαφώς μια ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει τώρα να ανησυχούμε”, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο NBC.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες από τη Νότια Αφρική για τη νέα παραλλαγή. Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Χαβιέρ Μπεσέρα μίλησε με τον υπουργό Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φαάλα χθες, και κατά τη συνομιλία τους εξήρε την διαφάνεια της χώρας, σύμφωνα με ενημέρωση για όσα διαμείφθηκαν.

Η εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους στις ΗΠΑ, όπου το 30% του πληθυσμού δεν έχει λάβει ούτε μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της χώρας σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού και να πιέσει περαιτέρω τα τοπικά υγειονομικά συστήματα, τα οποία είχαν ήδη επιβαρυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα.

Η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, έχει ήδη αναγκάσει κάποια νοσοκομειακά συστήματα και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι στιγμής σχεδόν 782.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την COVID-19 από τις αρχές του 2020, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 48 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Απαγόρευση ταξιδιωτών, όχι πτήσεων

Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, επιδιώκουν να εμποδίσουν την μετάδοση της νέας παραλλαγής, επιβάλλοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Από τις 12:01 στην ανατολική ζώνη ώρας των ΗΠΑ (07:01 ώρα Ελλάδος) σήμερα, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σχεδόν όλων των ξένων πολιτών που βρέθηκαν σε κάποια από 8 χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής τις τελευταίες 14 ημέρες και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία στην οποία συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών Αμερικανών σε αυτές.

Οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στις χώρες αυτές θα μπορούν να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος και γι’αυτούς δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα διαγνωστικού ελέγχου ή αξιώσεις για ιχνηλάτηση.

Οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών Delta Air Lines και United Airlines από τη Νότια Αφρική στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν μετά τον εντοπισμό του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Ο Φάουτσι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το ξαφνικό ξέσπασμα κρουσμάτων καθιστά την Όμικρον ανησυχητική και ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς μπορεί να επηρεαστούν τα εμβόλια ή τα θεραπευτικά μέσα.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες προτού μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν πρόκειται για σοβαρή παραλλαγή του ιού, αλλά αυτό θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε στο Fox News Sunday η απερχόμενη διευθύντρια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Φράνσις Κόλινς.

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της COVID-19 ανακοίνωσαν ότι αναμένουν περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

“Θα περάσουμε κανά δυο εβδομάδες ακόμη αβεβαιότητας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ιατρικού τομέα της Moderna Πολ Μπάρτον στο CNN.

Ο Φάουτσι απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να συνεχίσουν να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 καθόσον οι ειδικοί αξιολογούν την Όμικρον.

“Αυτό είναι ένα ηχηρό κάλεσμα (…) για να εμβολιαστείτε”, δήλωσε στο NBC.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες, μια αύξηση 9% από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, με το Μίσιγκαν και την Μινεσότα να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων στη χώρα, βάσει των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Παράλληλα το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διπλασιάστηκε από τον περασμένο μήνα στο 4,23%, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για εμβολιασμό, σημείωσε η κυβερνήτις της πολιτείας Κάθι Χόκουλ.

“Τα κρούσματα αυξάνονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θέτει μια πολύ πραγματική απειλή στην πρόοδο που έχουμε κάνει”, τόνισε.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος μπορεί εξάλλου δυνητικά να επηρεάσει τα σχέδια των εταιρειών για επιστροφή στο γραφείο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα