5.5 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, στην Ελλάδα

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Δήμος Αθηναίων: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας

«Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» αγναντεύει την Ακρόπολη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μετς, ενώ το «Πάνθεον» των Αγωνιστών του ‘21 συντροφεύει...

Το INNOVATHENS εγκαινιάζει το 2022 με μία νέα ενότητα Podcast

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, υποδέχεται το 2022 με μία ολοκαίνουργια ενότητα Podcasts αλλά και ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό...

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα

Σε 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ο δράστης προέρχεται από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον

Ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα και τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση μέσω διαδικτύου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Περιγράφοντας το απερίγραπτο», την οποία διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και το Mediterranean College.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, ενώ ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι σε 9 στις 10 περιπτώσεις ο δράστης δεν είναι κάποιος άγνωστος, αλλά προέρχεται από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού.

Η ημερίδα

Διαδίκτυο

Αναφερόμενος ειδικότερα στις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω του διαδικτύου, ο Δρ. Γεώργιος Α. Νάκος, Ψυχολόγος στην ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.), τόνισε πως το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, το 89% είναι γένους θηλυκού, από τους θύτες περίπου το 3% είναι ανήλικοι, ενώ το 95% των θυτών είναι γένους αρσενικού.

Ο κ. Νάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας πως η αλόγιστη δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων παιδιών είναι επικίνδυνη, καθώς «δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος θα τις δει ούτε πώς θα τις αξιοποιήσει». Ενδεικτικά ανέφερε υποθέσεις που απασχόλησαν τη ΔΙ.Δ.Η.Ε., όπου παιδιά είχαν ανεβάσει φωτογραφίες τους στα social media και αυτές βρέθηκαν να διαφημίζουν ακατάλληλα sites σε άλλες χώρες, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες άγνωστοι εντόπισαν την τοποθεσία παιδιών μέσω stories, check ins ή hashtags που είχαν ανεβάσει στα social media.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2006, όταν συστάθηκε η ΔΙ.Δ.Η.Ε., μέχρι σήμερα, ο όγκος των υποθέσεων που φτάνουν στην υπηρεσία έχει τριπλασιαστεί. «Είχαμε περίπου 2.500 υποθέσεις, τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 6.000. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εμείς χειριζόμαστε το διαδίκτυο, αγνοώντας πολλές φορές τους κινδύνους», τόνισε ο κ. Νάκος. Μεταξύ των συμβουλών που έδωσε για ασφαλή χρήση του διαδικτύου είναι η προσεκτική ανάγνωση των όρων χρήσης στα social media και τις διάφορες εφαρμογές, η χρήση ισχυρών κωδικών ασφαλείας, καθώς και η προσοχή όσον αφορά στα fake profiles και στα αιτήματα φιλίας από «φίλους φίλων».

«STOP child abuse ThrOugh effective training and augmented reality»

Παρουσιάζοντας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης «STOP child abuse ThrOugh effective training and augmented reality», στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ, η κ. Μαρία Έλλη Δουφεξή – Καπλάνη, κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του έργου, παρέθεσε επιπλέον ευρήματα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη χώρα μας. Από την έρευνα προέκυψε πως το 79% των θυμάτων που εξετάζονται για σεξουαλική κακοποίηση είναι κορίτσια και το 39% είναι ηλικίας 14-17 ετών. Επίσης, στο 22% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων.

Η κ. Δουφεξή- Καπλάνη αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες καλές πρακτικές που υλοποιούνται στην Ελλάδα, όπως το πρόγραμμα «Σπάμε τη Σιωπή» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών/ριών δημοτικού, το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» του σωματείου ΕΛΙΖΑ, τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS και «Το Σπίτι του Παιδιού» από το Χαμόγελο του Παιδιού.

«Ασφαλές Άγγιγμα»

Στο πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» αναφέρθηκε εκτενέστερα η κ. Έττυ Βαρούχ, επιστημονικός συνεργάτης του Eliza, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, και μέλος της ομάδας του προγράμματος. Πρόκειται για το πρώτο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 5 – 9 ετών, το οποίο εκπαιδεύει τα παιδιά πώς να προστατεύουν το σώμα τους μέσα από το κουκλοθέατρο.

Η κ. Βαρούχ αναφέρθηκε επίσης στους βασικότερους μύθους αναφορικά με το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως ότι τα άτομα που τη διαπράττουν είναι άγνωστοι, ότι για να θεωρηθεί μια πράξη ως κακοποίηση πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει εξαναγκασμό ή απειλή και ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί. Όπως τόνισε, 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διαπράττονται από κάποιον που το παιδί γνωρίζει κι εμπιστεύεται και δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι πάντα εμφανή.

Ενδοοικογενειακή βία

Για την ενδοοικογενειακή βία και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή των εφήβων μίλησε η κ. Ελένη Λινάκη, Ιδρύτρια της ιστοσελίδας Efiveia.gr. Όπως είπε, τα παιδιά που βιώνουν βία – είτε σωματική, είτε λεκτική, είτε ψυχολογική – παρουσιάζουν πολλές φορές δυσκολίες στο σχολείο, ενώ μπορεί να εμφανίσουν και ψυχοσωματικά συμπτώματα, αισθήματα ντροπής και χαμηλή αυτοεκτίμηση. «Συχνά εκφράζουν τον θυμό και την οργή τους μέσα από αντιδραστικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μπορεί να εμπλακούν σε παραβατικές συμπεριφορές και να εμφανίσουν ακόμα και κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές», πρόσθεσε.

Αποκαλύπτοντας ότι και η ίδια ως έφηβη είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία – συγκεκριμένα σεξουαλική – από άτομα του συγγενικού της περιβάλλοντος, η κ. Λινάκη παρότρυνε τους εφήβους, τους γονείς αλλά και όσους γνωρίζουν να μιλάνε προκειμένου να σπάσουν τον κύκλο της κακοποίησης. «Είναι υποχρέωση όλων μας – των γονέων, των συγγενών, των γειτόνων, των δασκάλων – να διαφυλάξουμε και να διεκδικήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά, απαλλαγμένο από κάθε μορφή βίας», υπογράμμισε.

Βullying

Στο θέμα του bullying σε παιδιά και εφήβους αναφέρθηκε η Δρ. Αντωνία Τορρένς, γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ και Υπεύθυνη του προγράμματος Live Without Bullying. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί το ΚΜΟΠ από το 2016, βασίζεται στη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου με μηνύματα, έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλήσουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, κάθε μέρα, με εκπαιδευμένους συμβούλους ψυχολόγους για την αντιμετώπιση σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

AR game

Τέλος, η κ. Αφροδίτη Αζάρη, υπεύθυνη υλοποίησης της δράσης STOP στην Ελλάδα, παρουσίασε το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR game) που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αυτής δράσης, και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά και νέους/ες για να τους διδάξουν πώς να ανταποκρίνονται σε περιστατικά κακοποίησης, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού. Το παιχνίδι θα είναι διαθέσιμο στην τελική του μορφή τον Ιανουάριο του 2022.

Σχετικά με τη δράση STOP

Η ευρωπαϊκή δράση STOP, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στην ενίσχυση των γνώσεων των επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά και νέους σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες προσεγγίσεις και εργαλεία βασισμένα σε ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality game).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει 7 ευρωπαϊκούς οργανισμούς: Ένωση Γονέων «Step by Step» – (Κροατία), Asociación Deses-3 και Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ (Ισπανία), ΚΜΟΠ (Ελλάδα), CCS Digital Education (Ιρλανδία), Emphasys (Κύπρος) και Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Δίκτυο Μάθησης (Ιταλία).

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

Κύπελλο Ελλάδας: Ισόπαλοι 0-0 αναδείχθηκαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην Τούμπα

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έμειναν στο 0-0 σε ένα μέτριο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να έχουν τις ευκαιρίες τους αλλά να μην τις μετουσιώνουν...

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική παρέμβαση μετά από καταγγελία της για επίθεση από δικηγόρο

Νέα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για την υπόθεση βιασμού που κατήγγειλε η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα στρέφεται εναντίον του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου που συνόδευσε τον...

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Την παράταση των μέτρων ενάντια στην πανδημία για ακόμη μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.Τα μέτρα αναμένεται...

Αύξηση του τζίρου μέσα στην πανδημία για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν το διαδίκτυο

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά την πανδημία. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης με θέμα "Οι...

Η παράσταση «Αναφορά για μια Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα σε Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

Η παράσταση του έργου του Φραντς Κάφκα «Αναφορά για μια Ακαδημία», που παρουσιάζεται από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, συνεχίζει την...

Πέθανε σε ηλικία 37 ετών ο Γάλλος ηθοποιός Γκασπάρ Ουλιέλ

Ο βραβευμένος με Σεζάρ, Γάλλος ηθοποιός Γκασπάρ Ουλιέλ, γνωστός για τον ρόλο του Ιβ Σεν Λοράν που ερμήνευσε στη μεγάλη οθόνη, απεβίωσε σήμερα σε...

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη

Μέλη του Ρουβίκωνα περίπου δέκα άτομα ανάρτησαν πανό και πέταξαν φυλλάδια στην είσοδο των γραφείων της διοίκησης της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη στο κέντρο...

«100 Χρόνια Μπιθικώτσης 1922-2022»: Μουσικό αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρήγορη Μπιθικώτση (1922- 2022) και ανήμερα...

Περ. Αττικής: Μεγάλη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις, στο Πάρκο Τρίτση 

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Αττικής την ανταπόκριση εκπαιδευτικών, σχολείων αλλά και πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που οργάνωσαν, επιμελήθηκαν και...

Έκθεση με φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Δήμος Αθηναίων: Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες μάς μεταφέρει στο «πλατό» της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Από τις 29 Ιανουαρίου έως...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...