back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στον κυκλώνα της Όμικρον η Ευρώπη – Επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία

Διαβάστε επίσης

Η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης επιβεβαιώνουν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στα εδάφη τους. Οι ανακοινώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για την «άφιξη» της μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τις αφίξεις από χώρες της Ν. Αφρικής πληθαίνουν, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διάδοση της άγνωστης, μέχρι στιγμής, μετάλλαξης.

Την Παρασκευή, αφού στο Βέλγιο βρέθηκε θετική στην Όμικρον μια νεαρή γυναίκα που επέστρεψε στη χώρα από την Αίγυπτο μέσω Τουρκίας, η ευρωπαϊκή υγειονομική υπηρεσία εξέφρασε τον φόβο ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή είναι «υψηλός έως και πολύ υψηλός».

Αυτή η παραλλαγή, που κρίνεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει επίσης εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.

Από νωρίς το απόγευμα η Βρετανία επιβεβαίωσε δύο κρούσμα της νέας μετάλλαξης, ενώ λίγο αργότερα σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της Γερμανίας και της Ιταλίας όπου εντοπίστηκαν κρούσματα. Την ίδια ώρα η Ολλανδία δεν αποκλείει στους 61 επιβάτες από τη Ν. Αφρική να υπάρχουν κρούσματα με την μετάλλαξη Όμικρον της covid 19.

Έκτακτα μέτρα από τον Μπόρις Τζόνσον 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Στο εξής όλοι όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Αγγλία θα χρειάζεται να κάνουν ένα διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας από την ημερομηνία άφιξης τους. Υποχρεούνται δε, να μένουν απομονωμένοι μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρνητικό για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.

«Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την μετάλλαξη Όμικρον.

Μέχρι σήμερα οι αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής τέσσερις ακόμη χώρες της Αφρικής θα μπουν στην κόκκινη λίστα. Πρόκειται για την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια. Την Παρασκευή στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας μπήκαν 6 αφρικανικές χώρες.

Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός ο πρώτος και βασικός στόχος της κυβέρνησης του είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο για τους επιστήμονες μας ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την νέα παραλλαγή. Για τους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν και να κάνουν την αναμνηστική δόση αλλά και να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για ένα χειμώνα – πρόκληση», όπως χαρακτήρισε τον χειμώνα που έρχεται.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει αν τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν την παραλλαγή Όμικρον αλλά, όπως είπε «έχουμε πολύ σοβαρές ενδείξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μας εξασφαλίζουν ένα είδος προστασίας».

Νέα μέτρα στη Γερμανία για αφίξεις από Ν. Αφρική

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία ενώ άλλο ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι δύο άνθρωποι που φέρουν την παραλλαγή έφτασαν στις 24 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, χωρίς να διευκρινίσει ρητά αν προέρχονταν από τη Νότια Αφρική. Και οι δύο προσήλθαν για έλεγχο αφού πληροφορήθηκαν ότι κυκλοφορεί η νέα αυτή παραλλαγή που προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βαυαρίας, όποιος βρισκόταν στη Νότια Αφρική κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, θα πρέπει να περιορίσει τις επαφές του, να υποβληθεί σε τεστ PCR και να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες υγείας. «Η Βαυαρία ανταποκρίθηκε εγκαίρως στη νέα παραλλαγή. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η εξάπλωσή της», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι από την Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, είπαν ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα της Όμικρον, ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο άνθρωπος αυτός έφτασε την Κυριακή στη Γερμανία και ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Οι αρχές αναμένουν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό κρούσμα.

Ιταλία: Στη Νάπολι το κρούσμα 

Εν τω μεταξύ το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε ότι στο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Ο Ιταλός πολίτης που επέστρεψε αεροπορικώς στην Νάπολη από τη Μοζαμβίκη τέθηκε σε  απομόνωση.

Ο ασθενής έχει κάνει δυο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 και, έως ώρα, τα συμπτώματά του είναι ελαφρά.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλός πολίτης, μάνατζερ στο επάγγελμα, με καταγωγή από την Κάτω Ιταλία, επέστρεψε πριν δέκα ημέρες από την Αφρική και μετά την άφιξή του στο Μιλάνο, πήγε στην πόλη Καζέρτα, έξω από την Νάπολη, όπου ζει με την πενταμελή οικογένειά του.

Ο ασθενής προέκυψε θετικός όταν επέστρεψε στο Μιλάνο και υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ, για να επιβιβασθεί σε νέα πτήση με προορισμό την Αφρική.

Ο πέριφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, κάλεσε με έμφαση όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν την προστατευτική μάσκα, και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους από την αστυνομία.

Στο Μιλάνο, δε, από σήμερα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είναι και πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δρόμους του κέντρου. Το ίδιο μέτρο αναμένεται να ισχύσει σύντομα και στην Ρώμη, όπου αποφασίσθηκε ήδη η πρόσβαση περιορισμένου αριθμού πολιτών και τουριστών, στις κύριες εμπορικές οδούς και στις μεγάλες πλατείες της πόλης.

Ολλανδία 

Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι ορισμένα από τα 61 κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Τσεχία: Κρούσμα Όμικρον στο νοσοκομείο του Λίμπερετς

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

«Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είχε δηλώσεις ότι η γυναίκα αυτή, που είναι εμβολιασμένη και εμφάνιζε ελαφρά συμπτώματα, είχε επισκεφθεί τη Ναμίμπια και επέστρεψε στην Τσεχία μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι.

Η Τσεχία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλει και πάλι μέτρα, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των νάιτκλαμπ, καθώς και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Πιθανά κρούσματα σε Δανία

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας.

«Οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται δικαιολογημένα ότι έχουμε τα πρώτα δύο κρούσματα της Όμικρον στη Δανία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε σες ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Η Όμικρον εντοπίστηκε από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής αυτήν την εβδομάδα, οδηγώντας πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική και σε γειτονικές της χώρες.

Έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η εμφάνιση της Όμικρον σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη καταγράφει ήδη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα. Στην Ολλανδία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη θα κλείνουν στο εξής στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής οδήγησαν εξάλλου σε πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ και τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως κλυδωνίζονταν την Παρασκευή.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκτίμησε όμως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ γρήγορα» ένα εμβόλιο. Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά απίθανη» τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής αυτής μεταξύ των εμβολιασμένων.

Η AstraZeneca, όπως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέφρασαν τη σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή. Θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο μεταδοτική και μολυσματική είναι η Όμικρον, προειδοποίησε ωστόσο την Παρασκευή ο ΠΟΥ.

Περίπου το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Όμως στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5,6%. Στη Νότια Αφρική μόνο το 23,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Η Αφρική τιμωρείται»

Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ωστόσο θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανάδυση αυτής της νέας παραλλαγής δείχνει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προέτρεψε να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Από τα τέλη του 2019 η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής – εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές αραβικές χώρες επέβαλαν επίσης περιορισμούς. Η Ιαπωνία θα θέτει σε καραντίνα 10 ημερών όλους τους ταξιδιώτες από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από αυτήν την περιοχή. Περιοριστικά μέτρα, όπως επιβολή καραντίνας, παίρνει και η Νότια Κορέα.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις. Από την Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα