back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

«Υψηλό έως πολύ υψηλό» χαρακτήρισε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

«Παραλλαγή ανησυχίας» χαρακτήρισε την Όμικρον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μολονότι υπενθύμισε ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συμφωνηθεί η προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό της Όμικρον.

Με την ανησυχία να εντείνεται, μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επέβαλλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε οκτώ χώρες του αφρικανικού νότου. Μέτρα μεταξύ άλλων πήραν, Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Τουρκία, Βρετανία και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά από σχετική σύσταση της Κομισιόν. Παράλληλα Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία αυξάνουν και τους περιορισμούς εντός της επικράτειάς τους.

Στη χώρα μας, σε ισχύ από τις 6 το πρωί τέσσερα έκτακτα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με ειδική άδεια από την πρεσβεία. Από τη στιγμή της άφιξής τους μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα και σε υποβολή τριών μοριακών τεστς: Ένα πριν το ταξίδι, ένα όταν φτάσουν στην Ελλάδα και ένα κατά τη δεκαήμερη καραντίνα.

Σε συναγερμό οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές. Ανακοίνωσαν ότι βάσει των πρώτων διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν, δεκάδες από τους περίπου 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που αφίχθησαν χθες στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, πιθανόν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις, για να εξακριβωθεί το εάν και κατά πόσον έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Μετά την Φάιζερ και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της που θα στοχεύει συγκεκριμένα στην παραλλαγή της Όμικρον.

Έκκληση στους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας, όπου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, να κάνουν το εμβόλιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, που έγινε στην Κοζάνη.

Πυρά εναντίον λεωφορείου που μετέφερε μαθητές άνοιξε άνδρας στο κέντρο του Κοσόβου. Από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους ένα αγόρι, ένα κορίτσι, καθώς και ο οδηγός του οχήματος. Τα κίνητρα του δράση παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Το προσεχές διάστημα ο κ. Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί επίσης και από το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Έχει δηλώσει πως ο επόμενος αρχηγός του κόμματος, θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Και ο καιρός

Νεφώσεις, με τοπικές βροχές από το απόγευμα στην Αττική. Σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα