back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αστική Τέχνη για παιδιά στο Κέντρο της ActionAid στον Κολωνό

Διαβάστε επίσης

Με την τέχνη του δρόμου έρχονται σε επαφή τα παιδιά στο φετινό πρόγραμμα του εργαστηρίου εικαστικών στο Κέντρο της ActionAid στον Κολωνό. Στο πρόγραμμα «Πόλη: Ένα ανοιχτό Μουσείο», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα Very Young Contemporary Art, τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές και μαθαίνουν τι είναι η Αστική Τέχνη και η ελεύθερη έκφραση.

Το εργαστήριο εικαστικών είναι ένα από τα δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα (Πέτρας 93 στον Κολωνό) για την στήριξη παιδιών, εφήβων και ενήλικων, που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα.

«Στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα λειτουργεί, από το 2017, το εργαστήριο εικαστικών, το οποίο υλοποιείται από την ομάδα Very Young Contemporary Art. Κάθε χρόνο λειτουργούν δύο τμήματα ένα για παιδιά Α΄έως Γ’ Δημοτικού και ένα από Δ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού και αναλόγως επιλέγεται και η διδακτική ύλη», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη του Κέντρου, Μαρού Καραϊσάρογλου.

«Πόλη: Ένα ανοιχτό Μουσείο»

«Φέτος γίνεται μόνο ένα εργαστήριο με τίτλο «Πόλη: Ένα ανοιχτό Μουσείο» και θέμα την Τέχνη της Κοινότητας, την Αστική Τέχνη, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 9 -13 ετών. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τα παιδιά με την κοινότητα του Κολωνού, μέσω των εικαστικών τεχνών», σημειώνει η κα Καραϊσάρογλου. «Επίσης επιδιώκουμε να αντιληφθούν τα παιδιά την πόλη ως κοινωνικό χώρο, και να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες: ελεύθερη έκφραση συλλογική δράση και διαλογική τέχνη».

«Τα μαθήματα γίνονται στο εργαστήριο αλλά και εκτός. Παρουσιάζεται στα παιδιά οπτικοακουστικό ή έντυπο υλικό από έργα καλλιτεχνών ή δράσεις καλλιτεχνικές και εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Ακολουθεί μετά το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου όπου τα παιδιά πειραματίζονται με διάφορες τεχνικές, όπως ζωγραφική, δημόσια γλυπτική, εφήμερη τέχνη, γκράφιτι (sticker bombing, stencil,poster art). Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου έχουμε δει να αναδεικνύονται αξιοθαύμαστα ταλέντα ωστόσο, επίσης μεγάλη σημασία έχει ότι τα παιδιά προσλαμβάνουν ερεθίσματα και έρχονται σε επαφή με την τέχνη, γεγονός που για πολλά από αυτά δεν θα ήταν εφικτό καθώς στο Κέντρο εργαζόμαστε κυρίως με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», επισημαίνει η κα Καραϊσάρογλου.

«Τα παιδιά συμμετέχουν με χαρά και ενδιαφέρον, εξάλλου ότι έχει να κάνει με τη τέχνη είναι ελκυστικό για αυτά και όταν τα μαθήματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από έμπειρους συνεργάτες όπως η ομάδα Very Young Contemporary Art γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Σχεδιάζουμε την Άνοιξη να οργανώσουμε μια υπαίθρια έκθεση με τα έργα που θα παραχθούν από τα παιδιά», καταλήγει η υπεύθυνη του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα.

Φωτογραφίες: Studio Kominis/ActionAid

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα