back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Την Δευτέρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, οι συνταξιούχοι.

Οι απόμαχοι της εργασίας, αντιδρούν στην φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), που έλαβαν με βάση την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι την τελευταία διετία έχουν υποστεί εισοδηματική απώλεια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων:

– Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση, κατέβαλλε σε μόλις 1.100.000 δικαιούχους, «κουτσουρεμένα» αναδρομικά.

– Δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του ΣτΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάβαλλε όλες τις περικοπές στην κύρια σύνταξη από το 2012 και μετά, ούτε επέστρεψε τις μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα (απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εκ νέου από το ΣτΕ).

Επίσης, χορήγησε τα αναδρομικά, άτοκα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, που επιδικάζουν 6% τόκο, ανά έτος.

– Η εφορία δεν φορολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά την ώρα της καταβολής των αναδρομικών, επιλέγοντας την φορολόγηση τους με συντελεστές προηγουμένων ετών.

– Συνέπεια , η επιβολή πρόσθετης φορολόγησης, 33%, κατά μέσο όρο. Έτσι, από το 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν πέρσι, τα 431 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία.

Ταυτόχρονα, πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο θα κοστίσει 210 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από τη φορολόγησή των 431 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει καταργήσει την η 13η σύνταξη, η οποία είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον ν.4611/2019.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα