back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παπαχαραλάμπους στον Αθήνα 9.84: Είμαστε η φωνή κι εκείνων των γυναικών που δεν έχουν μιλήσει για να “κρατήσουν” την οικογένειά τους

Διαβάστε επίσης

«Αν έχεις βρεθεί έστω και λίγο κοντά στην κακοποίηση, ξέρεις καλά πόσο δύσκολο είναι να σηκωθείς και να κάνεις το επόμενο βήμα. Η κοινωνία είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην μπορείς να μιλήσεις. Νιώθεις ενοχές και διστάζεις», δήλωσε η δημοφιλής ηθοποιός Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, συζητώντας με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και την Σοφία Μπερετάνου, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Αθήνα 9.84 για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τόνισε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης, πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν, κι ας υποστηρίζουν το αντίθετο.

«Και στις γειτονιές ξέρουν, υπάρχουν παραδείγματα στην καθημερινότητα, αλλά δεν μιλούν. Ο περίγυρος που σιωπά είναι ένας ακόμα θύτης. Ίσως το γεγονός ότι έχουν αρχίσει και ανοίγουν τα στόματα, να βοηθήσει ώστε να αρχίσουν να μιλούν περισσότεροι άνθρωποι από το περιβάλλον των ανθρώπων που βιώνουν την κακοποίηση».

Όταν -όπως χαρακτηριστικά είπε- η ίδια βγήκε μπροστά και δημοσιοποίησε την δική της προσωπική εμπειρία, έγινε αποδέκτης πάρα πολλών μηνυμάτων συμπαράστασης.

«Άργησα να ξεκινήσω να παλεύω με αυτό. Δεν ήταν κάτι γενναίο, απλά έπρεπε να φύγει από πάνω μου. Ακόμη είμαι στη διαδρομή, ακόμη τρέχω. Η στήριξη ήταν τεράστια, αναπάντεχη. Δεν το είχα φανταστεί ποτέ, δεν είχα σκεφτεί ποτέ το μετά. Βλέπω πολλές φορές στο δρόμο γυναίκες μεγάλης ηλικίας να με κοιτούν και να μου λένε “μπράβο, προχωρήστε”. Είναι εκείνες οι γυναίκες που δεν έχουν μιλήσει για να “κρατήσουν” την οικογένειά τους. Είμαστε η φωνή κι εκείνων των γυναικών. Μιλήσαμε και μιλάμε και για εκείνες».

Τέλος, σημείωσε ότι σταδιακά τα πρότυπα αλλάζουν και ανέφερε τη περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οι ποινές για τις περιπτώσεις κακοποίησης να είναι αυστηρές.

«Είναι αδιανόητο να κυκλοφορεί στην κοινωνία ένας άνθρωπος που βίασε ένα παιδάκι, όσα χρόνια κι αν περάσουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα