7 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

13 podcasts για τη νέα, παγκόσμια «πανδημία»

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος καθαριότητας

Νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας σηματοδοτεί η εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Online βιβλιοπαρουσίαση από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: Από...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμά σήμερα 25 Νοεμβρίου, ο Αθήνα 9.84, παραχωρώντας τα μικρόφωνα σε 13 πρόσωπα, που πρωτοστατούν σε αυτόν τον αγώνα.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει, από τον Ιούνιο του 2020, για παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία στην ουσία «κλείδωσαν» στο ίδιο σπίτι θύμα και θύτη, μπλοκάροντας την πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, δημιούργησε και παρουσιάζει 13 podcast με θέμα αυτήν την άλλου τύπου, παγκόσμια πανδημία: τη βία κατά των γυναικών, των κοριτσιών και των θηλυκοτήτων. Tην «πιο σοβαρή και επίμονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία του ανθρώπου».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο ελληνικό #metoo, πολιτικοί και επιστήμονες, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και καλλιτέχνες μιλούν, καθένας και καθεμιά από τον τομέα ή την εμπειρία του, για τις συνθήκες που επωάζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τη βία, τα εγκλήματα, τις γυναικοκτονίες. Μοιράζονται εμπειρίες και σκέψεις, προτείνουν διεξόδους από τον φαύλο κύκλο της βίας και της κακοποίησης.

Όλες οι εκπομπές του ραδιοφώνου της πόλης, από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι προσανατολισμένες στη θεματική της έμφυλης βίας με στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση, την κινητοποίηση όλων και, τελικά, την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για εγγενή ισότητα και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στο +5’ κάθε ώρας, θα μεταδίδουμε από τη συχνότητά μας, τους 98.3 FM, αυτούσιες τις συζητήσεις μας με όλους όσοι συμμετείχαν στο συγκλονιστικό αυτό αφιέρωμα. Ταυτόχρονα, από πολύ νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, όλα τα podcast θα βρίσκονται αναρτημένα, και επομένως ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, στο site μας www.athina984.gr και σε playlist του Αθήνα 9. 84 στο Spotify.

Συμμετέχουν:

08:00: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζει τη σειρά podcast του δημοτικού ραδιοφώνου της πόλης, του Αθήνα984, για την έμφυλη βία. Η συμμετοχή της, που στόχο έχει να ενταθεί η προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας και ενδυνάμωσης των θυμάτων, είναι ύψιστης σημασίας και λειτουργεί παραδειγματικά τόσο επί της ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμών. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

09:00: Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας

Η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας, γυρίζει πίσω στα χρόνιας της δικής της κακοποίησης από τον ίδιο της τον πατέρα, στις 2 απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε και στη δύναμη που βρήκε να μιλήσει, να ορθώσει το ανάστημα της, να αγωνιστεί και να καταξιωθεί στον αθλητικό και τον κοινωνικό στίβο της ζωής. Συνομιλεί με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

10:00: Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

H καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διεθνής εμπειρογνώμονας, Βασιλική Αρτινοπούλου, παρουσιάζει στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν υπό την επιστημονική της ευθύνη και αποδεικνύουν ότι η πανδημία δεν δημιούργησε νέα περιστατικά έμφυλης βίας αλλά αναπαρήγαγε τα υπάρχοντα με ένταση και κλιμάκωση. Αιτιολογεί επίσης την αύξηση των καταγγελιών και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των φαινομένων. Συνομιλεί με την Ελευθερία Κουμάντου.

11:00: Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, παρουσιάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο ενάντια στην έμφυλη βία, τις πολιτικές πρόληψης, αντιμετώπισης (και ποινικά), αλλαγής προτύπων και κουλτούρας, ενδυνάμωσης και προστασίας των γυναικών. Και στέλνει το δικό της μήνυμα. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

12:00: Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος

Η Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος, Σοφία Μπεκατώρου, στρέφει το βλέμμα της πίσω και αποτιμά τον ένα χρόνο μετά την δική της δημόσια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση που οδήγησε στο τσουνάμι του ελληνικού #metoo. Επιστρέφοντας στο σήμερα μιλά για τη ζωή της και τις ευεργετικές αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις και στέλνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που είναι εγκλωβισμένες σε κακοποιητικές σχέσεις. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

13:00: Γιώργος Πλειός, κοσμήτορας τμήματος ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Ο κοσμήτορας του τμήματος ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Γιώργος Πλειός, περιγράφει τους τρόπους που ο σεξισμός, ο κακοποιητικός λόγος, οι ανάρμοστες συμπεριφορές, κανονικοποιούνται μέσα από την τηλεόραση, τον τύπο και τα νέα μέσα. Πώς αναπαράγουν στερεότυπα και νομιμοποιούν ή δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές. Πώς θα γίνει η ανατροπή! Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

15:00: Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών και Ερευνών « Διοτίμα»

Η κοινωνική επιστήμονας, υπεύθυνη συνηγορίας του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και ερευνών Διοτίμα, Άννα Βουγιούκα, μιλάει για τους υπεράνω υποψίας χώρους όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας, για την ευαλωτότητα του προσφυγικού πληθυσμού, για την οικείωση με την σωματική αποτύπωση της βίας και την εξαιρετικά δύσκολη απόδειξη της λεκτικής και ψυχολογικής παρενόχλησης. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

16:00: Μανίνα Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη περιγράφει τις ηρωίδες των βιβλίων της, οι περισσότερες από τις οποίες είναι θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών. Εξηγεί πώς μια μητέρα μπορεί να μιλήσει και να προετοιμάσει τα παιδιά της για κάθε είδους παρενόχληση που μπορεί να δεχτούν στα άγουρα χρόνια της ζωής τους. Συνομιλεί με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

17:00: Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλάει για την ευαλωτότητα και την κοινωνική πίεση που ασκούν τα έμφυλα στερεότυπα σε θηλυκότητες μη συμβατές με το κυρίαρχο αφήγημα των ταυτοτήτων. Αναφέρεται επίσης στην ορατότητα της LOATKI κοινότητας, στον ρόλο της Πολιτείας, στην αργή, μακρά πορεία της κοινωνίας προς την αποδοχή, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη συμπερίληψη. Και σε όσα πρέπει να γίνουν. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

18:00: Ασπασία Θεοφίλου, ιδρυτικό μέλος του “strong me”, τραγουδίστρια

H Ασπασία Θεοφίλου, ιδρυτικό μέλος του Strong me, πρώην πρωταθλήτρια ποδηλασίας, τραγουδίστρια, περιγράφει πώς η δική της εμπειρία, οι κακοποιητικές συμπεριφορές που υπέστη, την έκαναν ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμμαχο των γυναικών που υφίστανται έμφυλη βία. Στο τέλος, τραγουδάει το τραγούδι του Μάριου Τσικνή «Πόλεμος», τραγούδι του κινήματος «Strong me” κατά της έμφυλης βίας. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

19:00: Λένα Διβάνη, συγγραφέας, καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Η Λένα Διβάνη, συγγραφέας και καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, μιλά για τις Γυναικοκτονίες, τη θέση της γυναίκας που αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, τον Ποινικό Κώδικα που είναι απαρχαιωμένος, την Παιδεία που θα έπρεπε να είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι σε κάθε μορφή βίας και την πατριαρχική κοινωνία που έχει ακόμα γερά θεμέλια στη ζωή μας. Συνομιλεί με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

20:00: Σάββας Σαββόπουλος, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος καταθέτει την εμπειρία του από την προσπάθεια των ασθενών του, θυμάτων έμφυλης βίας, να «επιστρέψουν» στη ζωή και να διαχειριστούν το τραύμα τους και σκιαγραφεί το προφίλ των θυτών και την κλιμάκωση της βίας προς τα θύματά τους, που φτάνει έως και τη γυναικοκτονία. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

21:00: Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος

Η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα, καταθέτει την εμπειρία της από το ρεπορτάζ, θυμάται δικαστικές υποθέσεις, αποτιμά το ελληνικό #metoo, μιλάει για τον δημοσιογραφικό λόγο που μπορεί να γίνει κακοποιητικός, για τους όρους «επιζώσα», «γυναικτονία», «μισογυνισμός», για τον ρητό και τον άρρητο σεξισμό. Πώς αποθαρρύνονται. Συνομιλεί με την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Συντελεστές αφιερώματος:
Γενικός Συντονισμός: Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Συνεντεύξεις: Ελεωνόρα Ορφανίδου, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Ελευθερία Κουμάντου
Οργάνωση και επιμέλεια παραγωγής: Σάββας Κόκκινος, Λίλιαν Ξύλου, Πάνος Καββαδάς, Νίκος Λυμπερόπουλος, Πανδώρα Παφίλη
Ηχοληψία, τεχνική επεξεργασία ήχου: Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Κουτούγερας, Στέφανος Κεβόρκογλου, Γιώργος Βαρδακτσής, Πάνος Αργύρης, Χριστόφορος Σμοΐλης

 

Σορός γυναίκας, σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε βόρεια της Φολέγανδρου

Σορός γυναίκας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων και σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε απογευματινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή «ΒΟΡΕΙΝΑ» βόρεια της Φολέγανδρου. Η σορός που ανασύρθηκε...

Νότια Κορέα: Απανωτά ρεκόρ μολύνσεων λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον – Πάνω από 17.500 κρούσματα

Στη Νότια Κορέα ξεπεράστηκε σήμερα, για πρώτη φορά, το όριο των 17.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς η χώρα βλέπει τις μολύνσεις να καταγράφουν...

ΗΠΑ: Ένας 31χρονος συνελήφθη στη Ν. Υόρκη αφού έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στο σπίτι της Τέιλορ Σουίφ

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τη σύλληψη ενός 31χρονου άνδρα ο οποίος κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιστρέφοντας σπίτι του, έπεσε...

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Καταιγίδες, βροχές και χιόνια σε αρκετές περιοχές, θα φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει σήμερα τη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, βροχές και...

Ουρουγουάη: Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν κατά της «κουλτούρας βιασμού» έπειτα από περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο κέντρο του Μοντεβιδέο κατά της σεξουαλικής βίας, καταγγέλλοντας την «κουλτούρα βιασμού» που επικρατεί στην Ουρουγουάη, έπειτα από τον...

ΗΠΑ: Μήνυση κατά της Amazon για αντισυνδικαλιστικές πρακτικές σε αποθήκη της εταιρείας στην Νέα Υόρκη

Το αμερικανικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων (National Labor Relations Board, NLRB), η υπηρεσία αρμόδια για το εργατικό δίκαιο στις ΗΠΑ, κατέθεσε μήνυση εις βάρος της...

Γερμανία: 189.166 κρούσματα – 182 θάνατοι

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 189.166 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 9.618.245, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εγκαινιάζεται η έκθεση αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Δήμος Αθηναίων: Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες μάς μεταφέρει στο «πλατό» της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Από τις 29 Ιανουαρίου έως...

Η όπερα «Aνδρονίκη» του Αλέξανδρου Γκρεκ στις 30 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Η χαμένη όπερα «Ανδρονίκη» του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης παράστασης για 28 Νοεμβρίου 2021, θα παρουσιαστεί από τον Δήμο...

Δράσεις για παιδιά με αφορμή τις εκθέσεις «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» και «Ειδύλλια Οδός»

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σχεδίασε και υλοποιεί συναρπαστικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με αφορμή τις δύο μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων...

Αιμοδοσία 365: Καμπάνια ενημέρωσης από το ΕΚΠΑ

Καμπάνια ενημέρωσης για την αιμοδοσία ξεκινάει το ΕΚΠΑ, στην Αττική με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών. Τι είναι το αιμοδοσία...

Συνεχίζεται η προσπάθεια να ανοίξουν δρόμοι σε Βύρωνα και Καρέα

Χωρίς διακοπή συνεχίζεται ο αποχιονισμός στον Δήμο Βύρωνα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν σε αρκετούς μικρότερους δρόμους και κυρίως στην περιοχή του Καρέα. Από το πρωί...