back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Μιλήστε, μην σιωπάτε. Αναγνωρίστε τα σημάδια. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, κ. Μαρία Συρεγγέλα, σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση με την Ελεωνόρα Ορφανίδου, μοιράστηκε – μεταξύ άλλων – με τους ακροατές του Αθήνα 9.84, προσωπικές της εμπειρίες και συγκεκριμένα, τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε στην αρχή της πολιτικής της καριέρας.

Γύρισε πίσω στο 2004 και θυμήθηκε την περίοδο που ήταν η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Περιέγραψε πως έγινε αποδέκτης λεκτικής βίας και σεξιστικών σχολίων, όταν πήγε να καταθέσει τα απαραίτητα για την υποψηφιότητά της δικαιολογητικά και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι διέθετε εμπειρία, όντας ήδη εκλεγμένη στη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Με είπαν ”ποσόστωση” και αναρωτήθηκαν πως μπήκα στο ψηφοδέλτιο ενώ ήμουν τόσο μικρή, κάτι που με έκανε να αισθανθώ πολύ άσχημα. Στη συνέχεια, όταν αντέδρασα υψώνοντας τον τόνο της φωνής μου και λέγοντας ότι δεν είμαι μόνο ποσόστωση, είμαι εκλεγμένη, γύρισαν και μου είπαν ”είσαι και γλωσσού”. Σε έναν άνδρα κανείς δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο, δεν θα έλεγε ”είσαι γλωσσός”. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει βιώσει, αν όχι σωματική, τουλάχιστον κάποιο άλλο είδος βίας».

Παράλληλα, έστειλε το δικό της μήνυμα στις γυναίκες θύματα βίας: «Μιλήστε, μην σιωπάτε. Αναγνωρίστε τα σημάδια. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Υπάρχουν Δομές Στήριξης για τις γυναίκες θύματα βίας και για τα ανήλικα παιδιά τους. Καλέστε στη γραμμή SOS 15900, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο Συμβουλευτικό Κέντρο. Υπάρχουν ξενώνες φιλοξενίας που μπορούν να σας υποδεχτούν και σε κάθε περίπτωση, αν απειλείται η σωματική σας ακεραιότητα, καλέστε την Αστυνομία».

Σχετικά με τον κομβικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Πολιτεία για την προώθηση της ουσιαστικής Ισότητας, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που εστιάζει στην καθημερινότητα των γυναικών και το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους άξονες που θέτει το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Στόχος, η προστασία των γυναικών και κοριτσιών από την έμφυλη, σεξουαλική και ενδοοικογενειακή βία, η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών, η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, η συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής καθώς και η διάσταση του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές»

Η κ. Συρεγγέλα, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης τέτοιων ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται -μεταξύ άλλων- το Πρόγραμμα Κατάρτισης και Εκπαίδευσης για την διαφορετικότητα, με την πραγματοποίηση ειδικών σεμιναρίων σε εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και γενικότερα της διαφορετικότητας».

Επίσης, τόνισε : «Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, είμαστε εκεί για να παρέχουμε στήριξη. Μέσω προγράμματος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καλύπτεται το 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους προκειμένου να προσληφθούν για δύο χρόνια σε επιχειρήσεις ή μοριοδοτούνται ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Υπάρχει συνεργασία και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα όλης της χώρας να έχουν άμεση δίοδο με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και κυρίως με τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Επίσης, στα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχεται και νομική στήριξη ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων».

Σε ότι αφορά στα περιστατικά παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, υπενθύμισε την Υπουργική απόφαση σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε επιχείρηση ώστε να διασφαλίζει τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες θύματα βίας: «Πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται μια κουλτούρα εντός των επιχειρήσεων ώστε να μειωθούν και να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Ήδη με τον νέο Ποινικό Κώδικα, για όλα αυτά τα ”εγκλήματα”, θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές».

Διαπίστωσε την αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ, σχετικά με τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», επισήμανε: «Ο εν λόγω όρος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι τα εγκλήματα τιμής και τα εγκλήματα πάθους. Χρησιμοποιείται προκειμένου να καταδείξει ότι ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι δολοφονίες, απαιτούνται οι κατάλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από τους γονείς, από το πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και φυσικά και από το σχολείο με στόχο τον σεβασμό στην ισότητα των φύλων και στη διαφορετικότητα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή του κινήματος #MeToo : «Το γεγονός ότι γυναίκες όπως η Σοφία Μπεκατώρου βρήκαν το θάρρος και αποκάλυψαν όσα υπέστησαν, έδωσε δύναμη και σε άλλες γυναίκες που δεν είναι διάσημες να καταγγείλουν κι εκείνες παρόμοια περιστατικά».

Και κατέληξε: «Είναι αισιόδοξο το ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει τα θέματα ισότητας με σωστότερο τρόπο από τις παλαιότερες. Επιδίωξή μας, μέσω των δράσεων ενημέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση ανδρών και γυναικών ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Η έμφυλη βία υπάρχει παντού και σχετίζεται με τα στερεότυπα, με την ανισότητα. Πρέπει να αναγνωρίζουμε από νωρίς τα σημάδια ώστε να μη φτάνουμε στο χειρότερο είδος της έμφυλης βίας που είναι η γυναικοκτονία. Αν οι γυναίκες είναι ενδυναμωμένες και έχουν αυτοπεποίθηση, μπορούν πιο εύκολα να απομακρυνθούν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον και να καταγγείλουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα