back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 λέει όχι στην έμφυλη βία και αφιερώνει έως τα μεσάνυχτα το πρόγραμμά του σε αυτό το σκοπό με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ο σταθμός της πόλης δημιούργησε και παρουσιάζει 13 podcast σχετικά με το θέμα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο καθαρά κατάχρησης εξουσίας τόνισε στον ΑΘΗΝΑ984 εγκαινιάζοντας το αφιέρωμα του σταθμού μας η ΠτΔ Αικατερίνη Σακκελαροπούλου μιλώντας στην Ελεονώρα Ορφανίδου και στην εκπομπή της Μαργαρίτας Μυτιληναίου με την Σοφία Μπερετάνου.

Οι γυναίκες, επισήμανε η κα Σακκελαροπούλου, λογίζονται υποτελείς και υποδεέστερες πολλές φορές σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και αυτό οδηγεί στα δυσάρεστα φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε. «Ο όρος της γυναικοκτονίας στην Ελλάδα – γιατί δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτός στη νομική ορολογία- αναφέρεται σε εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά γυναικών, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες κατέληξε η ΠτΔ.

Η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας, μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου γύρισε πίσω στα χρόνια της δικής της κακοποίησης από τον ίδιο της τον πατέρα, στις 2 απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε και στη δύναμη που βρήκε να μιλήσει, να ορθώσει το ανάστημα της, να αγωνιστεί και να καταξιωθεί στον αθλητικό και τον κοινωνικό στίβο της ζωής. Μέσω του Αθήνα 984 προέτρεψε όλα τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τέτοιους είδους απεχθείς πράξεις.

«Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αλλιώς δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Αν τα παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα δεν θα έχουμε καμία ευτυχισμένη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πολύζου.

Στην εκπομπή με το Γιάννη Λάβρανο η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μίλησε στην Ελεονώρα Ορφανίδου και παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο ενάντια στην έμφυλη βία, αναφορικά με τις πολιτικές πρόληψης, την ποινική αντιμετώπιση καθώς και την ενδυνάμωση και προστασία των γυναικών.

«Μια βίαιη συμπεριφορά δε είναι τυχαία και μπορεί να επαναληφθεί, να μην προσπαθεί η γυναίκα να επιβιώσει μέσα στο φόβο, να μην σιωπούμε και να στρέφουμε αλλού το βλέμμα» ήταν το μήνυμα της υφυπουργού στο πλαίσιο της Επετειακής αναφοράς στη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων στις Ντάμες Σπαθί θα ακούσετε την Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου που μίλησε στην Ελεωνόρα Ορφανίδου. Η κ. Μπεκατώρου, στρέφει το βλέμμα της πίσω και αποτιμά τον ένα χρόνο μετά την δική της δημόσια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση που οδήγησε στο τσουνάμι του ελληνικού #metoo. Επιστρέφοντας στο σήμερα μιλά για τη ζωή της και τις ευεργετικές αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις και στέλνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που είναι εγκλωβισμένες σε κακοποιητικές σχέσεις.

13 γυναίκες δε βρίσκονται ανάμεσά μας, εξαιτίας της πατριαρχίας και της βίας που η ίδια γεννά τονίζει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο facebook ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Προσθέτει ότι αποτελεί χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του τόπου μας. Είναι χρέος της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και οι στοχευμένες δράσεις της για την εξάλειψή τους. Για να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα καταλήγει.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6:00 το απόγευμα ενώνουν τις φωνές τους ΑΔΕΔΥ φεμινιστικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Σε μισή ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος θα εγκαινιάσει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο αστυνομικό τμήμα Αλίμου.

Ταυτόχρονα οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής έχουν προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να κοινωνήσουν τα μηνύματα της σημερινής ημέρας.

Να πάμε τώρα στο πεδίο της πανδημίας όπου ραγδαία εξαπλώνεται το τέταρτο κύμα του κορονοιού στην Ευρώπη αναγκάζοντας τις χώρες μέλη να λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει και των Χριστουγέννων.

Μετά την Αυστρία και η Σλοβακία διέταξε την επιβολή lockdown δύο εβδομάδων ενώ το ίδιο μέτρο ζητάει στη Γερμανία ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ. Νέα περιοριστικά μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα η Γαλλία και αύριο η Ολλανδία, όπου σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν σταματήσει τις χημειοθεραπείες και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθερωθούν κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με Covid,. Στην Ιταλία, από τις 6 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί το σούπερ πάσο για τους εμβολιασμένους, που θα ισχύει και στα μέσα μεταφοράς.

Συνεδριάζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να συζητήσει για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά 5-11 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό για ταξίδια εντός της Ευρώπης .

Στην χώρα μας η κατάσταση δυσκολεύει μέρα με τη ημέρα, με τις διασωληνώσεις και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται δραματικά.

Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου”, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Επισημαίνει ότι σήμερα “το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», ενώ τονίζει ότι «το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73% και θέλουμε να φτάσουμε στο 80%» όπως είπε.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι “ανακάμπτει εντυπωσιακά”. προσθέτει ότι “αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022».

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι Καλαϊτζίδης και Ματαράγκας, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» για τη δολοφονία του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», στα Εξάρχεια, πριν από πέντε χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η πρόταση της εισαγγελέως η οποία διέκρινε «έλλειψη σοβαρότητας» στο κατηγορητήριο που τους οδήγησε στο εδώλιο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ηθική αυτουργίας σε αυτή.

Και ο καιρός: Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο και από τα δυτικά σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι Ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Παροδικές νεφώσεις σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει στους 16 βαθμούς Κελσίου. 14 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα