back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Airfinity: Που αναμένεται καθολικό lockdown στην Ευρώπη – «Mέτριος προς υψηλός» ο κίνδυνος για Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

H  βρετανική εταιρεία έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών του τομέα υγείας, «Airfinity», εκτιμά ότι η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία θα είναι οι επόμενες που θα επιβάλουν πλήρες απαγορευτικό, ενώ η Ιρλανδία, η Τσεχία και η Ελλάδα διατρέχουν «μέτριο προς υψηλό κίνδυνο» μιας τέτοιας εξέλιξης.

Στις 8 Νοεμβρίου 2020, η Ευρώπη κατέγραψε την κορύφωση της πανδημίας του COvid-19 με 2,87 εκατομμύρια νέα κρούσματα σε επτά ημέρες, αριθμός που μειώθηκε σε περίπου 40.000 στις 19 Ιουνίου του 2021. Μόλις χθες στις 21 Νοεμβρίου 2021, ο αριθμός των εβδοιαμαδιαίων κρουσμάτων εκτινάχθηκε  στα 3,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς  που αφορούν τον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών. Αυτό είναι σχεδόν το 61 τοις εκατό των νέων κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο (5,39 εκατομμύρια).

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν υποκύψει στον ιό και περισσότερα από επτά crore έχουν μολυνθεί. Ομως τώρα οι εμβολιασμοί έχουν μετριασθεί ενώ  οι αυξανόμενες μολύνσεις και οι θάνατοι σηματοδοτούν ένα πιθανό τέταρτο κύμα.

«Η Ευρώπη εισέρχεται στο τέταρτο μεγάλο κύμα Covid-19. Και ακόμη κι αν έχει γενικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, η υψηλή μεταδοτικότητα του Delta σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες ωθεί τα επίπεδα μόλυνσης σε υψηλά επίπεδα και βλέπουμε επίσης νοσηλεία και θανάτους, δυστυχώς, να αυξάνονται. Οι χώρες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το πλήρες lockdown, αλλά είναι πιθανό να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί σε πολλά μέρη με εκθετικά αυξανόμενα κρούσματα», είχε πει στις 20 Νοεμβρίου ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Airfinity της παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών και αναλύσεων για την υγεία .

Στις 12 Νοεμβρίου, η Γερμανία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τους ημερήσιους θανάτους και το χάσμα διευρύνεται. Η Γερμανία αναφέρει τώρα περισσότερους από 200 ημερήσιους θανάτους σε σύγκριση με 147 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του μέσου όρου επτά ημερών. Η κρίση στη Ρωσία είναι πιο θανατηφόρα, με τη χώρα να αναφέρει 1.214 θανάτους κάθε μέρα παρά τη μείωση των νέων κρουσμάτων.
Η κλίμακα της εξάπλωσης της μόλυνσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να μετρηθεί από τα ακόλουθα δεδομένα. Την 1η Οκτωβρίου, η Γερμανία ανέφερε περίπου 8.000 νέα κρούσματα. Αλλά στις 21 Νοεμβρίου, ο αριθμός αυξήθηκε έξι φορές σε 49.206.

Ακολουθούν η Ρωσία (35.996), η Ολλανδία (21.073), η Αυστρία (13.851) και η Ιταλία (9.375).

Η Αυστρία έχει ήδη ανακοινώσει πλήρες lockdown από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, για να περιορίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κήρυξε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ενδέχεται επίσης να επιβάλουν lockdown για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με την Airfinity, οι μολύνσεις αυξάνονται σε χώρες με σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας και μπορεί να δει μισό εκατομμύριο ακόμη θανάτους μέχρι τον Φεβρουάριο. «Πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας, από την αντίδραση στις εκρήξεις του Covid-19 έως την αποτροπή τους να συμβούν εξαρχής», είχε δηλώσει ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Με πάνω από 15.000 ημερησια κρούματα, τη χρήση μάσκας υποχρεωτικού παντού, την τηλεργασία να έχει επιστρέψει από χθες και τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε καραντίνα, το Βέλγιο βιώνει όλη τραγικότητα του 4ου κύματος της πανδημίας και θετει σοβαρή υποψηφιότητα για καθολικό lockdown.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano του Βελγίου, ο μέσος όρος των ημερήσιων θετικών περιπτώσεων ανέρχεται στις 15.548 μεταξύ 13 και 19 Νοεμβρίου σημειώνοντας άνοδο 54% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία φτάνουν τις 280 την ημέρα κατά μέσο όρο από 16 μέχρι 22 Νοεμβρίου. Συνολικά, 3.289 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκ των οποίων 654 ασθενείς στην εντατική. Όσον αφορά στους θανάτους, καταγράφηκαν 33,7 κατά μέσο όρο την ημέρα στο διάστημα από 13/11 μέχρι 19/11.

Από χθες Δευτέρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, θα υποβληθεί σε εξετάσεις την Τετάρτη και μέχρι τότε θα μείνει σε απομόνωση, όπως και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησής του οι οποίοι συμμετείχαν στη γαλλοβελγική σύνοδο με αντικείμενο την ασφάλεια.

Η Γάνδη ακύρωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε ο δήμαρχος Ματίας Ντε Κλερκ.

Από την άλλη πλευρά, στις Βρυξέλλες η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα ανοίξει τις πύλες της στις 26 Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, με την τήρηση των νέων μέτρων που είχε αποφασίσει η Επιτροπή Διαβούλευσης.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα