back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΑ ΕΥΤΥΧΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 23-11-2021

Διαβάστε επίσης

Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο το 1825 και οι πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες των Ελλήνων να τον αποκρούσουν δημιούργησαν κλίμα αθυμίας στους Έλληνες.

Στις 11 Μαΐου παραδόθηκε στον Ιμπραήμ το Νεόκαστρο μετά από διαπραγματεύσεις. Κατόπιν αυτού ο Αιγυπτιακός στόλος κινήθηκε προς την Κρήτη, παρακολουθούμενος από ελληνικά πλοία.

Οι Έλληνες φοβούμενοι ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιτεθεί εναντίον της Ύδρας και των Σπετσών, στράφηκαν προς βορρά.

Το ελληνικό Ναυτικό ήταν χωρισμένο σε δύο μοίρες εκ των οποίων η πρώτη παρακολουθούσε τον πλου των τουρκικών πολεμικών από τη στιγμή της εξόδου τους από τα Δαρδανέλια.

Η δεύτερη μοίρα υπό τον Σαχτούρη κινήθηκε εναντίον του εχθρού.

Η μάχη συνήφθη στο στενό μεταξύ του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) και της Άνδρου στα τέλη Μαΐου του 1825. Το ναυτικό κατήγαγε περιφανή νίκη παρόλο που αντιμετώπισε ισχυρότερες δυνάμεις. **

Η ναυμαχία κράτησε όλη την ημέρα. Τα πενήντα πολεμικά πλοία των Τούρκων συνόδευαν σαράντα φορτηγά, πολλά από τα οποία πυρπολήθηκαν και βυθίστηκαν παρασύροντας πλήθος στρατιωτών (Αρμένιους, Αυστριακούς, Κοζάκους), οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί για να καταπνίξουν την ελληνική Επανάσταση.

Οι αντίπαλοι των Ελλήνων έχασαν περίπου δεκαπέντε πλοία και πολλά εφόδια.

Ο Ελληνισμός απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η κυριαρχία στη θάλασσα αποτελεί τον μεγαλύτερο συντελεστή ισχύος του.

Πηγές: * ΚΑΣΟΜΟΥΛΗΣ. Ν. , «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ» τόμος 2ος , Αθήνα 1941

** ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ . Α. «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» Εκδοτικής Αθηνών τ. ΙΒ΄, σελ. 383

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα