Ο λωτός έχει μαγειρικές χρήσεις σε πολλές ασιατικές χώρες και μέρη του φυτού και τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σήμερα, η έρευνα συνεχίζει να διερευνά τα πιθανά οφέλη του. Για παράδειγμα, ορισμένες ενώσεις του λωτού μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη γήρανση και εμφάνιση πολλών ασθενειών, χάρη στην παρουσία β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.
Ενίσχυση ανοσοποιητικού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C/100 γραμμάρια λωτού.
Παρεχεί καλή λειτουργία νευρικού συστήματος, λόγω της αυξημένης παρουσίας των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Ειναι κατάλληλος για την υπέρταση. Είναι ένα φρούτο κατάλληλο για άτομα με υπέρταση, αφού περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου στον οργανισμό μας.
Επισης αποτελει καλή πηγή ενέργειας