back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μαύροι καθρέφτες» του Άρνο Σμιτ

Διαβάστε επίσης

«Μήπως ο Παράδεισος είναι καμιά επινόηση του διαβόλου, για να βασανίζει περισσότερο εμάς τους κολασμένους;».

Το 1960 η ανθρωπότητα έχει καταστραφεί μετά από τρεις διαδοχικούς Παγκοσμίους Πολέμους. Στη βόρεια Γερμανία, ένας σαραντάρης συγγραφέας, ο μοναδικός επιζών της περιοχής και αφηγητής του βιβλίου, περιφέρεται σε ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο τοπίο. Περπατάει ανάμεσα στα ερείπια και τα ελάχιστα απομεινάρια των νεκρών, μαζεύει βιβλία και έργα τέχνης και κατασκευάζει τη στοιχειώδη κατοικία του. Μια μέρα θα συναντήσει και μια ακόμη επιζήσασα. Είναι όμως πλέον η ευτυχία εφικτή;

Οι «Μαύροι καθρέφτες» εκδόθηκαν το 1951. Στο μυθιστόρημα διακρίνεται όλη η περίφημη, πολυσήμαντη γραφή του Γερμανού συγγραφέα με τη χρήση σπάνιων λέξεων, νεολογισμών και λογοτεχνικών δανείων και την ιδιαιτερότητα των σημείων στίξης. Μια κυνική, ειρωνική και στοχαστική ματιά, εμποτισμένη με ένα δηλητηριώδες καυστικό χιούμορ, για την ανθρώπινη αποτυχία και την κυριαρχία ενός σατανικού κακού, πανταχού παρόντος.

«Έχουν βρεθεί εκείνοι οι κανόνες των οποίων η εφαρμογή μπορεί να μας προφυλάξει από σφάλματα και πλάνες· μπορούμε με ικανοποιητική βεβαιότητα να γνωρίζουμε τι είναι ωραίο και τι άσχημο, δίκαιο ή άδικο, καλό ή κακό, γιατί είναι έτσι και σε ποιον βαθμό είναι έτσι· δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί κάποιου είδους ανοησία, αμαρτία ή κακία που να μην έχει –με τη σαφήνεια ευκλειδείου θεωρήματος – αποδειχθεί ότι είναι παράταιρη ή επιζήμια: κι όμως! Παραβλέποντας όλα αυτά, οι άνθρωποι παραδέρνουν αδιάκοπα, επί χιλιετίες, μέσα στον ίδιο κύκλο ανοησιών, λαθών και καταχρήσεων. Ευφυέστερους δεν τους καθιστά ούτε η ξένη ούτε η δική τους εμπειρία. Έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέσω κάποιου εκπροσώπου τους ίσως φανούν πιο αστείοι, έξυπνοι, λόγιοι, ποτέ όμως πιο σοφοί».

Οι «Μαύροι καθρέφτες» του Άρνο Σμιτ κυκλοφορούν σε μετάφραση και επίμετρο του Γιάννη Κοιλή από τις εκδόσεις Κίχλη και με τη συνοδεία 12 οξυγραφιών του στενού φίλου του συγγραφέα Έμπερχαρντ Σλόττερ.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα