Το κρέας παρέχει πρωτεΐνες καθώς και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υπάρχουν σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση σε πλήρεις διατροφές σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Συνολικά, το κόκκινο κρέας περιέχει ποιοτική πρωτεΐνη και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μια υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, η συμβολή του κόκκινου κρέατος στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών θεωρείται παρεξηγημένη και υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη συμπερίληψη του άπαχου κόκκινου κρέατος στη διατροφή για την καρδιαγγειακή υγεία.
Ο διαιτητικός σίδηρος βρίσκεται σε δύο μορφές: αιμικός και μη αιμικός σίδηρος. Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το λευκό κρέας.
Το κρέας, μαζί με τα ζωικά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια, είναι οι μοναδικές φυσικές πηγές βιταμίνης Β12. Τα άτομα που αποκλείουν τέτοιες τροφές από τη διατροφή τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης Β12.