back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιχείρηση… συμψηφισμού των εισφορών από τον ΕΦΚΑ

Διαβάστε επίσης

Στον συμψηφισμό των εισφορών που έχουν καταβάλλει ασφαλισμένοι, χωρίς να ήταν στην πραγματικότητα υποχρεωμένοι, με καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, προχώρα ο ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για τις λεγόμενες αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, οι ασφαλισμένοι (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες), αλλά και οι εργοδότες που τυγχάνουν συμψηφισμού ή επιστροφής ποσού, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από το συμψηφισμό, προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Κατ’ εξαίρεση, το χρηματικό ποσό επιστρέφεται εντόκως, έπειτα από αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου.

Τρεις κατηγορίες

Τρεις είναι οι κατηγορίες επιστροφής ή συμψηφισμού ποσών, εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγρότες:

· Για ασφαλιστικές εισφορές που καταγράφηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες μέχρι 31/12/2016 τα σχετικά χρηματικά ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης και ισχύει κανονικά ο συμψηφισμός ή η επιστροφή ποσών όπως αναφέρθηκε.

· Για ασφαλιστικές εισφορές που κρίθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες από 1/1/2017 έως 31/12/2019, τα σχετικά χρηματικά ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης, μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης. Οι δικαιούχοι, μπορούν, με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός διμήνου από την ημερομηνία κοινοποίησης στους ασφαλισμένους του αποτελέσματος της διαδικασίας εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών, να ζητήσουν να παραμείνει το προς επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέν χρηματικό ποσό στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με τις επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

· Για τις ασφαλιστικές εισφορές που κρίθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες από 1.1.2020 και μετά τα σχετικά χρηματικά ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.Εάν δεν υποβληθεί αίτηση για επιστροφή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρηματικά ποσά παραμένουν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

2.Για όσους εργάζονται ως τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, ως τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, σε Ν.Π.Δ.Δ. και σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, για τους ιερείς και τους υπαλλήλους των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης έως 31/12/2016 στο Δημόσιο και από 1/1/2017 έως 31/12/2019 στον e-Ε.Φ.Κ.Α., επιστρέφονται από τον Φορέα, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από τους οικείους εκκαθαριστές μισθοδοσίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα