back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Πατούλης: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα ολικό lockdown, όπλο μας η αύξηση των εμβολιασμών

Διαβάστε επίσης

Για τη νέα διευρυμένη «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας» (ΕΕΔΥ), η οποία θα έχει επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο και – όπως διευκρινίστηκε- δεν σχετίζεται με την πανδημία και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που παραμένει κανονικά και θα συνεχίσει να συνεδριάζει, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαρία Παύλου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης που είναι και μέλος της εν λόγω Επιτροπής.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το Σύστημα Υγείας της χώρας μας έχει τεράστιες ανάγκες και αυτό συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή θα εξετάζει τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας καθώς και το πως θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια περίθαλψη Υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να μην καταρρεύσει καθώς, όπως εξήγησε εκτός από εκείνους που νοσούν από κορονοϊό, υπάρχουν και ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα, σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν και εκείνοι περίθαλψης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στη μάχη της αναχαίτισης της πανδημίας πρέπει να συνδράμουν άπαντες, οι Διευθύνσεις των Περιφερειών, οι Δήμοι κλπ και παράλληλα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ακόμα και για κατ’ οίκον περίθαλψη όσων νοσούν από κορονοϊό ή αν χρειαστεί να οδηγηθούν σε κάποιο νοσοκομείο, αυτό να γίνεται εγκαίρως ώστε να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς από λειτουργικά προβλήματα σε ζωτικά όργανα και κατ΄επέκταση πολυοργανικά σύνδρομα.

«Τα όπλα μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη είναι η αύξηση των εμβολιασμών και η τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμα, ενισχύοντας παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τον περιορισμό της μεταδοτικότητα του ιού. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι η μάσκα είναι απαραίτητη για όλους μας, εμβολιασμένους και μη. Το δεύτερο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού και εκεί εμπεριέχονται τα μέτρα που πρέπει να πέσουν στο τραπέζι».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο lockdown το προσεχές διάστημα, απάντησε:

«Με αφορμή και τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να έχουμε ανοιχτές κοινωνίες που θα μπορούν να λειτουργούν και συγχρόνως να θωρακίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να μη χάνονται άδικα ζωές. Πλέον έχουμε πολλά όπλα ώστε να το αποφύγουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα ολικό lockdown όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί αν οποιοδήποτε άλλο μέτρο δεν επιτύχει το στόχο του».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα