back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Διαβάστε επίσης

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν έκαναν και πάλι σήμερα χρήση δακρυγόνων στο Χαρτούμ εναντίον διαδηλωτών κατά της χούντας, μία ημέρα μετά την πιο αιματηρή κινητοποίηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου.

Σήμερα το πρωί, αφού είχαν αποκατασταθεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μετά τη διακοπή τους χθες από τις αρχές, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν εκ νέου να διαλύσουν τους δεκάδες διαδηλωτές που παρέμεναν στα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα της σουδανικής πρωτεύουσας.

Εκεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν από τα πραγματικά πυρά που χρησιμοποίησε ο στρατός, σύμφωνα με ένα φιλοδημοκρατικό συνδικάτο των γιατρών, το οποίο κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στόχευαν “στο κεφάλι, τον λαιμό και το στήθος”.

Συνολικά μετά το πραξικόπημα 39 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις έφηβοι, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι τραυματιστεί.

Σήμερα το πρωί η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Αφρικανικές Υποθέσεις Μόλι Φι καταδίκασε “τη βία ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές”.

Έπειτα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες που έχει διακοπεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Σουδάν, η βίαιη αποσύνδεση των 45 εκατομμυρίων Σουδανών επηρεάσε και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Στις διαδηλώσεις της 30ης Οκτωβρίου και της 13ης Νοεμβρίου είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ χθες πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις μερικές χιλιάδες.

Απέναντί τους, αντίστοιχος αριθμός δυνάμεων ασφαλείας απέκλεισε τις γέφυρες που συνδέουν το Χαρτούμ με τα προάστιά του και τις λεωφόρους που συνήθως χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές, το 2019 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ και τώρα στον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του πραξικοπήματος.

Σήμερα ήταν και πάλι ανεπτυγμένες και προσπαθούσαν να καταστρέψουν τα οδοφράγματα στο βόρειο Χαρτούμ, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

“Σφοδρή καταστολή”

Χθες η Σόχα, μια 42χρονη διαδηλώτρια, κατήγγειλε τη “σφοδρή καταστολή” με τη συνεχή χρήση “δακρυγόνων και βομβίδων κρότου”.

Στη χώρα όπου περισσότεροι από 250 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια της εξέγερσης του 2019 που οδήγησε στην πτώση του αλ Μπασίρ, μια οργάνωση που είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις τότε, η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, κατήγγειλε χθες “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Για το κίνημα αυτό, “η σφαγή” της Τετάρτης απλώς ενισχύει τα συνθήματα “ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε συνεργασία, ούτε συμβιβασμός” με το στρατό. Συνθήματα που φωνάζουν από τις 25 Οκτωβρίου οι διαδηλωτές στους δρόμους του Σουδάν, παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις ακτιβιστών, δημοσιογράφων, ακόμη και απλών περαστικών.

Η αστυνομία από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Ωστόσο χθες το βράδυ το συνδικάτο των γιατρών κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι κυνηγούσε τους διαδηλωτές ως τα νοσοκομεία και ότι έριχνε δακρυγόνα εναντίον τραυματιών και ασθενοφόρων.

Στις 25 Οκτωβρίου ο στρατηγός Μπουρχάν τερμάτισε βίαια τη σταδιακή μετάβαση της εξουσίας στο Σουδάν, εκδίωξε όλους τους πολιτικούς από την εξουσία και έβαλε τελεία στη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών.

Καθώς στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται καμία πολιτική λύση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε έτοιμος να στηρίξει το νέο Σουδάν, “αν ο στρατός επαναφέρει στις ράγες το τραίνο (της μετάβασης)”.

Αμερικανική μεσολάβηση

Τις τελευταίες ημέρες στο Χαρτούμ η Φι μεσολαβεί μεταξύ του ανατρεπέντος πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, που βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό, και του στρατηγού Μπουρχάν προκειμένου να επανεκκινήσει η δημοκρατική μετάβαση.

Όμως ο επικεφαλής του στρατού δεν μοιάζει διατεθειμένος να υποχωρήσει: πρόσφατα αυτοδιορίστηκε επικεφαλής του σημαντικότερου θεσμού της χώρας, του Συμβουλίου Κυριαρχίας. Επίσης επανέφερε όλα τα μέλη του που προέρχονται από τον στρατό ή διάκεινται θετικά προς αυτόν και αντικατέστησε τέσσερα μέλη του Συμβουλίου, που τάσσονταν υπέρ της μεταβίβασης της εξουσίας στους πολιτικούς, με άλλους.

Την ώρα που οι στρατιωτικοί καθυστερούν να διορίσουν νέες αρχές, κάτι που υπόσχονται εδώ και ημέρες ότι θα πράξουν, η Φι ζητεί την επιστροφή του Χάμντοκ στην πρωθυπουργία, ενώ κάποιοι υπουργοί που παραμένουν ελεύθεροι δηλώνουν ότι είναι το μοναδικό “νόμιμο” υπουργικό συμβούλιο και αρνούνται να διαπραγματευθούν με τον στρατό.

Ο στρατηγός Μπουρχάν εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα διεξαχθούν εκλογές το 2023 και διαβεβαιώνει ότι έδρασε για να “διορθώσει την πορεία της επανάστασης”.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα